Papa smijenio četiri kardinala u reformi Vatikanske banke

Dodajte komentar

Papa Franjo je smijenio četiri kardinala nadzornog tijela skandalima uzdrmane Vatikanske banke, čije je službeno ime Institut za vjerske poslove (IOR), što predstavlja i Papin raskid sa svešteničkim finansijskim establishmentom njegovog prethodnika.

Papa Franjo je ranije obećao reformisati ili zatvoriti finansijsku instituciju koja je često bila izvor neprilika za Svetu Stolicu. Četiri kardinala su smijenjena nakon samo 11 mjeseci njihovih petogodišnjih mandata povjerenika a koji su počeli za bivšeg pape Benedikta koji se papinskog položaja odrekao u februaru prošle godine.

Savjet kardinala nadzire rad banke i odobrava strategije i predstavlja vezu između Pape i nadzornog odbora koji čine petorica laika iz cijelog svijeta.

Banka je prošla velike promjene od dolaska njenog novog predsjednika prošlog februara, Njemca Ernsta Von Freyberga. Njegov je tim zatvorio mnoge račune i angažovrao vanjsku kompaniju, Promotory Financial Group, da pomogne u ispunjavanju međunarodnih standarda transparentnosti u cilju sprečavanja pranja novca.

Papa Franjo nije isključio mogućnost zatvaranja banke, čiji je službeni naziv Institut za vjerska djela (IOR), ukoliko je ne bude moguće reformirati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *