Ispituju tri slučaja narušavanja konkurencije

Dodajte komentar

Pred Agencijom za zaštitu konkurencije  trenutno se vode tri postupka, saopštio je direktor Miodrag Vujović na seminaru „Zaštita konkurencije u Crnoj Gori –prava i obaveze privrednika i državnih organa“ koji je organizovala Unija poslodavaca.

Vujović  nije mogao da otkrije detalje tih postupaka.

– Agencija za zaštitu konkurencije ispituje tri polja djelovanja. To je polje prehrambenih artikala, polje mobilnih operatera i štampanih medija. To su aktivnosti koje su u toku i što se tiče detalja mi ne bismo mogli da odgovorimo na to pitanje – saopštio je Vujović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On kaže da je novi zakon o zaštiti konkurencije koji je donešen 2012. dao veće nadležnosti Agenciji i propisao  rigorozniju kaznenu politiku, a sve u cilju bolje regulacije ove oblasti.

– Za najteže povrede zakona predviđene su novčane kazne od jedan do deset posto od ukupno ostvarenog prihoda iz prethodne godine. To su kazne za kartelne sporazume, za zloupotrebu dominantnog položaja i sprovođenje zabranjene koncentracije. Imamo kazne i za one koji ne postupaju po zaključcima Agencije. Od donošenja novog zakona uglavnom su izrečene periodičke kazne, koje se kreću do 5.000 eura za svaki dan za koji se strana oglušila o izvršavanje zaključaka Agencije – objasnio je Vujović.

Vođa  projekta Euro Support Miloš Andrović ocjenjuje da su takozvani kartelni, odnosno zabranjeni sporazumi najteži oblik povrede konkurencije.

– Negdje je očekivanje Evropske komisije da će Agencija za zaštitu konkurencije biti prevashodno upućena na rano otkrivanje kartelnih sporazuma koji su najznačajniji u  oblasti javnih nabavki. Dakle, sporazumi koji prethode otvaranju i zatvaranju postupka javnih nabavki, a gdje će Agencija preventivno i represivno djelovati – ocijenio je Andrović. Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *