Dozvola za Možuru do polovine marta

Dodajte komentar

U toku je procedura za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju vjetroelektrana na Možuru kod Ulcinja i Bara, čija je gradnja povjerena španskom konzorcijumu Fersa Energias Renovables.

To je Pobjedi saopšteno iz Ministarstva ekonomije.

– Realizacija projekta izgradnje vjetroelektrana Možur instalisane snage do 46 MW teče utvrđenom dinamikom. Investitor je 15. januara ove  godine predao zahtjev za izdavanje građevinske dozvole – kažu u Ministarstvu ekonomije.

Prema izmjenama zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, Španci se građevinskoj dozvoli, koju izdaje Ministarstvo održivog  razvoja i turizma, mogu nadati u roku od dva mjeseca.

Obaveze

– Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane obaveza investitora je da u roku od dva mjeseca od izdavanja građevinske dozvole otpočne izgradnju vjetroelektrane – saopšteno je iz Ministarstva.

To znači da bi, ukoliko sve bude išlo planiranom dinamikom, izgradnja vjetroelektrane mogla da počne najkasnije do 15. maja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Krnovo

Kada je u pitanju izgradnja vjetroelektrane Krnovo, u Ministarstvu ekonomije tvrde da je bila neophodna dopuna elaborata na osnovu kojeg je u decembru prošle godine napravljen predlog dopune odluke o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju te  vjetroelektrane.

Za lokalitet Krnovo, Vlada je ugovor o izgradnji vjetroelektrane instalisane snage do 50 MW  uz uslov da se njena instalisana snaga može povećati do 72 MW, potpisala sa japansko-austrijskom kompanijom Krnovo Green Energy.

– Vladi  će se uputiti predlog dopune odluke na donošenje. Nakon što Vlada utvrdi  javni interes i odluku objavi  u Službenom listu, pristupiće se realizaciji imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se omogućilo korisniku eksproprijacije da uđe u posjed eksproprisanih nepokretnosti i investitoru da započne sa izvođenjem radova na izgradnji vjetroelektrane Krnovo – kazali su iz Ministarstva.

Zašto su rokovi „probijeni“

Komentarišući to što su oba investitora prolongirala rok izgradnje vjetroelektrana, iz Ministarstva ekonomije su objasnili da je za gradnju takvih projekata neophodan dug vremenski period, od momenta davanja u zakup zemljišta, preko obimnih istražnih radova, do izgradnje i priključenja na elektroenergetski sistem.

Ugovori sa Špancima i japansko-austrijskom kompanijom  Krnovo Green Energy potpisani su 2010. godine. Da je bilo kako su investitori najavljivali, Crna Gora bi prošle godine  od vjetroelektrana na Možuru kod Ulcinja imala  prve kilovat-sate struje, a sa lokaliteta Krnovo prve vjetrenjače bi „zavrtjete krila“ sredinom ove godine. Inače, Direktiva Evropske komisije postavila je cilj da do 2020. godine, 20 odsto ukupne energije koja se koristi u Evropskoj uniji bude proizvedeno iz obnovljivih izvora.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *