Francuski poslodavci traže smanjenje poreza kompanijama za 50 milijardi eura

Dodajte komentar

Francuski poslodavci i sindikati sumnjičavi su prema novom planu socijalističkog predsjednika Fransoa Olanda za oživljavanje francuske ekonomije koji predviđa rezanje javne potrošnje i strukturne reforme, pišu francuski mediji.

I dok su predsjednikovi saveznici pozdravili njegovu novu “socijaldemokratsku” viziju za Francusku, sindikati su zabrinuti za radna mjesta u državnom sektoru, a krajnje lijevi političari optužuju ga da se prodao približivši se političkom centru.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predstavljajući plan, Oland je obećao da će javnu potrošnju smanjiti za najmanje 50 milijarda eura od 2015. do 2017. i da će smanjiti administraciju. Najavio je i smanjenje poreznog opterećenja za kompanije za 30 milijarda eura do 2017. ukidanjem nekih socijalnih doprinosa, prenosi Poslovni dnevnik.

Francuska vlada smanjila je porezna opterećenja za kompanije za 20 milijarda eura. Francusko udruženje poslodavaca pozdravila je plan, ali i odbacila poziv da se poslodavci konkretno obavežu da će zapošljavati nove radnike.

Predsjednik tog udruženja Medefa Pierre Gattaz, rekao je da bi francuski privatni sektor mogao da otvori još milion novih radnih mjesta ako se oslobodi pretjeranih nameta. Medef je prije zatražio da se poresko opterećenje za kompanije u idućih pet godina smanji za 50 milijardi eura, a socijalni doprinosi za još 50 milijardi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *