Admiral Markets: Euro slabi, američki dolar napokon jača!

Dodajte komentar

Prošle sedmice nije bilo mnogo važnih vijesti za finansijska tržišta pa su učesnici na tržištu mogli mirno analizirati fundamentalno stanje u pojedinim ekonomijama i procijeniti koje bi valute trebale jačati a koje slabiti. Rezultat nekoliko dana mirnog trgovanja je jačanje dolara u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije valute. U odnosu na euro ojačao je nešto više od 1% te trenutni kurs EUR/USD iznosi 1,3550.

Euro je osim u odnosu na dolar oslabio i u odnosu na britansku funtu te je u odnosu na ovu valutu najslabiji u zadnjih godinu dana. Trenutni kurs EUR/GBP na platformama Admiral Marketsa iznosi 0,8241.

Australijski dolar je takođe dodatno oslabio u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute, te je kao što je bilo najavljivanjo zadnjih mjeseci kurs AUD/USD pao na približno 0,8800.

Slabljenje australijskog dolara još je dramatičnije u odnosu na novozelandski dolar. Kurs AUD/NZD je samo u zadnjih godinu dana pao 16% te se sada nalazi na najnižem nivou u zadnjih 9 godina. Trenutni kurs AUD/NZD iznosi 1,06 te ukoliko nastavi padati i dođe na 1,00 otvorila bi se dobra prilika za ostvarivanje profita. Nakon ovako velikog pada, u roku nekoliko mjeseci velika je vjerovatnoća barem kratkotrajnog predaha i rasta kursa od nekoliko posto, jer situacija u ekonomijama Australije i Novog Zelanda ipak nije toliko različita da bi se trenutno kretanje kursa nastavilo istim tempom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za ovu sedmicu je najavljeno dosta vijesti koje u pravilu imaju značajan kratkotrajni učinak na kretanje kurseva valuta. Izlaze podaci o inflaciji u Australiji i na Novom Zelandu, nezaposlenosti u Britaniji i SAD-u a centralne banke Japana i Kanade imaju konferencije za novinare na kojima će iznijeti očekivanja o kretanju ekonomija idućih mjeseci i planove djelovanja na polju monetarne politike. Popis i tačan raspored svih najavljenih vijesti pratiti je moguće na ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa.

Kakvo kretanje kurseva valuta očekivati idućih mjeseci?

Kao što sam najavljivao u prethodnim analizama, situacija u ekonomijama Evrope i SAD-a se napokon počinje odražavati u kursu EUR/USD koji počinje padati. Pad bi se trebao nastaviti još mjesecima, a možda i godinama, pa sadašnji nivo od otprilike 1,3500 nije loša za ulazak u dolar.

Za kratkoročnije trgovanje, na rok od par dana do par mjeseci, možda će se otvoriti prilika na AUD/NZD koji već više od godinu dana bez predaha pada. Ako bi kurs pao na npr. 1,03 ili 1,02 imao bi veliku vjerovatnoću barem se nakratko odbiti i porasti nekoliko posto.

Sve one koji bi htjeli naučiti kako trgovati valutama ali ne znaju kako krenuti, na besplatnim online predavanjima mogu naučiti kako se trguje. Iduće predavanje održati će se u utorak 21.01.2014. u 18:00 satia tema će biti „Strategije trgovanja na Forexu“. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *