Vlada preporučila Glavnom gradu da proglasi prostor oko KAP-a biznis zonom

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o otvaranju ponuda za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma Podgorica u stečaju, sa prijedlogom aktivnosti. Vlada je ocijenila da su za kupovinu KAP-a dobijene ozbiljne ponude, sa izraženom  razvojnom  komponentom za sve segmente proizvodnje i prerade aluminijuma, kao i mogućnošću  zapošljavanja značajnog broja radnika, saopšteno je Portalu Analitika sa sjednice Vlade.

– Dobijene ponude omogućavaju da se na osnovu pozitivne tržišne reakcije sprovede održiv program restrukturiranja kompanije, čime će biti ispunjen i zahtjev Evropske komisije. Imajući u vidu zahtjeve ponuđača koji se odnose na buduće uslove poslovanja KAP-a, Vlada je izrazila spremnost da, u okviru svoje nadležnosti i zakonskih mogućnosti, a na bazi investicionog programa, izabranom ponuđaču pomogne u dobijanju neophodnih dozvola i obezbijedi druge preduslove za kontuirani rad ovog privrednog društva. U tom cilju, Vlada je spremna da sa kupcem, koji bude izabran  u daljem postupku pred Privrednim sudom, dogovori način i dinamiku isplate sredstava iz postignute kupoprodajne cijene koja pripadaju budžetu Crne Gore, u skladu sa definisanim isplatnim redovima. U tom smislu, Vlada je preporučila i Glavnom gradu da donese odluku o proglašenju Biznis zone na prostoru KAP-a, Prerade i Kovačnice koja će biti otvorena za ulaganja- navedeno je u saopštenju.

Vlada je danas usvojila i Informaciju o mjerama za ublažavanje problema u odvijanju zimske turističke sezone na sjeveru Crne Gore. Imajući u vidu da je odsustvo sniježnog pokrivača u decembru i januaru otežalo ili sasvim onemogućilo realizaciju planiranih turističkih programa, Vlada je donijela set mjera, kako za kratkoročno, tako i trajno prevazilaženje problema i poboljšanje ponude u zimskim turističkim centrima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

-Između ostalog, za turističke kompanije čije poslovanje zavisi od funkcionisanja skijališta predviđeno je odlaganje plaćanja poreza do 1. 9. 2014. godine, kao i  reprogram duga za utrošenu električnu energiju za januar i februar do 1. 7. 2014. godine, uz mogućnost izmirenje ovih obaveza u ratama.  Formiran je zajednički fond od 60.000 eura koji će biti korišten za podršku manifestacijama tokom februara i marta, intenzivnu kampanju za promociju ponude zimskih centara i subvenicije za organizovanje besplatnog prevoza u ovom periodu. Investiciono razvojni fond zadužen je da, u saradnji sa resornim ministarstvima, pokrene kreditne linje za unapređenje turističke ponude (klizališta, suvi bob, topovi za vještački snijeg, staza za nordijsko skijanje, noćnog skijanja…i sl), uz subvencioniranje kamatne stope iz budžetskih sredstava- ističe se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *