S&P, Moody's i Fitch dobili konkurenta – ARC Ratings

Dodajte komentar

Pet bonitetnih agencija, mahom iz zemalja u usponu, osnovalo je u Londonu novu agenciju, ARC Ratings, koja će biti konkurentna glavnim igračima u sektoru. Na taj način konkurenciju su dobile i agencije Standard & Poor's (S&P), Moody's i Fitch.

ARC Ratings se, kao nova međunarodna bonitetna kuća, nada da će preuzeti klijente od vodećih svjetskih agencija, koje su se našle pod udarom kritika nakon globalne finansijske krize, prenosi AFP. 

“Neće biti mjesta za riječ ‘smeće’ u našim kategorijama rejtinga”, navodi ARC, koji obećava da će kreditni rejtinzi koje bude dodjeljivao uključivati rizike u finansijskom sektoru.

Pet bonitetnih agencija iz Afrike, Azije, Evrope i Latinske Amerike, od kojih su sve osnovane tokom finansijske krize iz 2008, zajedničkim snagama su kreirale kompaniju ARC Ratings, čije će sjedište biti u Evropi i koja će opsluživati klijente koji žele da učestvuju na međunarodnim tržištima obveznica, prenose portal Profitiraj.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

ARC navodi da će uvesti novi sistem ocjenjivanja finansijskih rizika, pored postojećeg sistema ocjenjivanja dugova, međutim, poručuje da neće koristiti termin ’smeće’ da opiše neinvesticione nivoe rejtinga. 

“Svijet se drastično promijenio nakon kolapsa hipotekarnog tržišta SAD 2008, koji je izazvao kreditni slom. ARC i njegovih pet osnivača vjeruju da stare metode procjenjivanja rejtinga više nisu dovoljne”, rekao je izvršni direktor ARC Ratings-a  Jose Pocas Esteves na otvaranju agencije u Londonu.

Investitori angažuju bonitetne agencije da bi procijenili vjerovatnoću zarade i rizika na finansijskim instrumentima, od državnih obveznica do korporativnih dionica.

“Lansiraćemo novi oblik ocjenjivanja, rejting sistemskog rizika, kojim će se procjenjivati, recimo, uticaj gašenja programa stimulacija američke privrede na tržišta”, navode iz ARC Ratingsa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *