Soči košta 214 milijardi rubalja

Za gradnju olimpijskih objekata u Sočiju, kao i infrastrukture koja obezbjeđuje funkcionisanje tih objekata, potrošeno je 214 milijardi rubalja.

Od toga iz državnog budžeta 99 milijardi, a ostalo je iz “nebudžetskih sredstava”, izjavio je ruski potpredsjednik vlade Dmitrij Kozak.

U minule četiri godine, koliko je trajala gradnja objekata, odnos rublje i eura je bio stabilan – euro je vredeo 40 rubalja, a dolar oko 30 rubalja.

Dmitrij Kozak tvrdi da su detaljne provjere Ruske finansijske kontrole kao i Sčotne palate, najvišeg kontrolnog organa, pokazale da nije bilo nenamjenskog trošenja novca. To je bio direktan demanti nedavne izjave Đan Franka Kaspera, predsjednika Međunarodne skijaške federacije i člana Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je rekao da je Olimpijada u Sočiju poligon za neviđenu korupciju, pa je trećina od 55 milijardi dolara državnog novca pronevjerena tako što su državni činovnici uzimali mito i proviziju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Korupcija jeste bila riječ koja se često pominjala i u Rusiji i izvan nje, kada se govorilo o Olimpijadi u Sočiju. Bivši potpredsjednik ruske vlade u vrijeme Borisa Jeljcina, a sada jedan od najžešćih opozicionara Boris Njemcov, kaže da je pokušao da o korupciji u Sočiju zainteresuje Međunarodni olimpijski komitet, ali mu je odgovoreno da je to problem zemlje domaćina. U studiji o korupciji Boris Njemcov je uporedio troškove iz Sočija sa troškovima ranijih olimpijskih igara. Zaključio je da je gradnja svega u Rusiji oko tri puta skuplja. Njemcov je zamjerio MOK-u što je previše pažnje posvetio pravima homoseksualaca a zanemario je problem korupcije.

Rusko rukovodstvo nije nikada negiralo da je bilo krađe novca. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je 2010. naredio istragu o pronevjeri novca za izgradnju olimpijskih objekata, no ona nije daleko odmakla. Prije godinu dana Putin je smijenio prvog čoveka “Olimpstroja” Ahmeda Bilalova, zbog prekoračenja troškova od gotovo 700 odsto za izgradnju skijaških skakaonica.

A tokom 2012. godina bilo je više afera i policijskih optužnica protiv rukovodilaca velikih firmi koje su gradile bob-stazu u Krasnoj poljani ili su bile uključene u izgradnju centralnog stadiona u Sočiju kada su “naduvane” cijene za 5,6 milijardi rubalja, a pod sumnjom su i izgradnja “ledenog dvorca” gdje će biti takmičenje u klizanju, zatim dvorane za hokej i centralnog stadiona, a bilo je i davanja povlašćenog položaja pojedinim firmama.

Izvjesno je samo jedno – Olimpijske igre u Sočiju će biti mnogostruko skuplje nego one u Torinu, američkom Lejk Sitiju ili kanadskom Vankuveru.

Check Also

Za održive ideje malih regionalnih biznisa 100.000 eura

Otvorene prijave za konkurs #OkvirPomoći NLB Grupe Naš dom je region velikih ljudi i ideja. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.