Slovačka: Proizvedeno najviše automobila po stanovniku

Dodajte komentar

Fabrike automobila u Slovačkoj proizvele su prošle godine više od 980.000 vozila, što je u odnosu na 2012. rast od 5,8 odsto.

Predstavnici slovačkog Saveza automobilske industrije saopštili su to na konferenciji za novinare.

Fabrika PSA Pežo Sitroen u Trnavi proizvela je više od 248.000, Kia u Žilinama 313.000, a Folksvagen u Bratislavi više od 419.000 vozila.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Koliko bi automobila trebalo da se proizvede u Slovačkoj ove godine još nije poznato, prenijela je agencija Sita. Moguće je da neće biti proizvedeno toliko vozila, jer više proizvođača priprema izmjene modela, rekao je predsjednik Saveza Jaroslav Holeček.

On je dodao da bi trebalo da bude sigurno više nego 2012. godine, kada je proizvedeno ukupno 926.000 vozila.

Ukazao je da su postojeće fabrike na granici proizvodnih kapaciteta i ako bi u Slovačkoj htjeli da proizvedu više automobila, morao bi da dođe novi proizvođač. Mogućnost rasta ipak vidi još i u kooperantima.

Holeček je dodao da je Slovačka i prošle godine zauzela prvo mjesto na svijetu po broju proizvedenih automobila po stanovniku. Prošlogodišnji rezultati ukazuju da je taj broj pomjeren na 181 automobil na 1.000 stanovnika.

Da bi prvo mjesto bilo sačuvano, trebalo bi, prema Holečeku, graditi autoputeve i raditi na modernizaciji obrazovanja, istraživanja i razvoja.

U poslednjih 20 godina modernizacija školstva, istraživanja i razvoja je zaustavljena i trebalo bi je ponovo pokrenuti. I Detroit je propao, između ostalog i zbog toga što je zanemario obrazovanje, upozorio je Holeček. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *