Na Wall Streetu dobri rezultati banaka, novi rekord S&P 500 indeksa

Dodajte komentar

Dosad je rezultate objavilo oko pet odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 52 odsto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, manje od istorijskog prosjeka od 63 odsto.

S&P 500 porastao je 0,66 odsto, na 1.848 bodova, dok je Dow Jones ojačao 108 bodova, ili 0,66 odsto, na 16.481 bod, a Nasdaq indeks 0,76 odsto, na 4.214 bodova.

Novi rekordni nivo S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena akcija banaka.

Nakon što su u utorak JPMorgan Chase i Wells Fargo izvijestili o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju, ulagače su juče ohrabrili podaci o snažnom rastu prihoda i dobiti Bank of America. Cijena akcije druge po veličini američke banke skočila je više od 2 odsto.

„Poslovni rezultati banaka jako su dobri, a ohrabruje i to što je sve manje izvršenja nad kućama. Sve to pokazuje da se situacija u ekonomiji poboljšava“, kaže David Kelly, strateg u fondu JPMorgan Funds.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Fedova tzv. ‘Bež knjiga’ takođe pokazuje da je krajem prošle godine ekonomija jačala umjerenim tempom, a u nekim se regijama očekuje jačanje aktivnosti.

Zbog toga su ulagači sve sigurniji da će ekonomija nastaviti rasti čak i ako američka centralna banka nastavi smanjivati podsticajne monetarne mjere, koje su proteklih godina podržavale rast cijena akcija.

„Trend u ekonomiji vrlo je pozitivan, pa je prevladan šok nakon slabih podataka o zapošljavanju. Poboljšanje ekonomske situacije biće trend u 2014. i to će biti dobro za tržište kapitala u cijeloj godini“, kaže Kelly.

Trenutno je, pak, glavni pokretač tržišta sezona objave poslovnih izvještaja kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Dosad je rezultate objavilo oko pet odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 52 odsto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, manje od istorijskog prosjeka od 63 odsto.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 7,7, a prihodi za samo 0,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,78 odsto, na 6.819 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,03 odsto, na 9.733 boda, a pariški CAC 1,35 odsto, na 4.332 boda. 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *