Montenegro berza: Turci probudili nadu kod akcionara

Dodajte komentar

Ulazak Instanbulske berze u Montenegroberzu krajem prošle godine kupovinom 24,38 odsto akcija za oko 450.000 eura i najava da se očekuje ulazak još jedne finansijske institucijepobudilo je nade na tržištu kapitala, koje je u Crnoj Gori odavno zamrlo, kažu za Pobjedu sadašnji i bivši akteri na crnogorskom tržištu kapitala.

Bivša i dugogodišnja izvršna direktorica Montenegroberze, a sadašnja direktorica Novog duvanskog kombinata Dejana Šuškavčević kaže da ohrabruje prisustvo jednog takvog igrača kao što je Instanbulska berza na crnogorskom tržištu.

Jak igrač

Broker u odjeljenju za brokerske poslove First Financial banke Željko Drinčić, koji je na crnogorskom tržištu kapitala aktivan 11 godina, takođe za Pobjedu kaže da se radi o investitoru koji sigurno nije kupio berzu reda radi, niti napamet, već je tu kupovinu ocijenio kao profitabilnu u nekom budućem vremenu.

– Nadam se da će Istanbulska berza, posredno ili neposredno, otkupiti i ostale akcije, te postati većinski vlasnik Montenegroberze. Ovakav potez Istanbulske berze je plod dugogodišnje saradnje naše dvije institucije, kako direktno tako i indirektno kroz Federaciju evroazijskih berzi, čiji je Montenegroberza član, punih devet godina – navela je Dejana Šuškavčević.

Ona smatra da sam ulazak Istanbulske berze u vlasničku strukturu Montenegroberze ne može imati direktnog uticaja na oporavak tržišta kapitala.

– Ipak su korijeni problema našeg tržišta kapitala mnogo dublji i strogo lokalnog karaktera. Međutim, ohrabruje samo prisustvo jedne takve institucije, što može biti impuls nekim stranim investitorima da je isplativo ulagati u crnogorsko tržište na dugi rok – rekla je Dejana Šuškavčević.

Ona nije optimista kada je u pitanju kotacija turskih kompanija na Montenegroberzi i smatra da je to nerealno ,,jer za tako nešto treba postojati čvrst interes“.

– Naše tržište, nažalost, nije finansijski moćno da bi interes neke kompanije prevagnuo u našu korist. Vjerujem da će biti suprotan scenario, a to je kotacija naših kompanija na Istanbulskoj berzi, za šta i te kako postoji interes, jer turska ekonomija je jaka i rastuća, a nama je novac više nego potreban – kazala je Dejana Šuškavčević.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Signal

Broker u First Financial banci Željko Drinčić smatra da je ulazak Istanbulske beze u vlasničku strukturu Montenegroberze pozitivan signal za sve učesnike na tržištu kapitala u Crnoj Gori,  jer se, kako kaže, radi o investitoru koji sigurno nije kupio berzu reda radi, niti napamet, već je tu kupovinu ocijenio kao profitabilnu u nekom budućem vremenu.

Dobar signal da novi akcionar berze smatra da će se ovo tržište u budućnosti razvijati i da će u tom razvoju moći da ostvaruju određenu dobit. Siguran sam da će znati na koji način da to da urade s obzirom na to da je Istanbulska berza izuzetno cijenjena i razvijena i sa aspekta kapitalizacije same berze, ali i sa aspekta same brokerske industrije kao i veoma širokog spektra hartija od vrijednosti, kojima se na njoj trguje – saopštio je Drinčić.

I on smatra da ne treba imati pretjerana očekivanja kada su u pitanju kotacije turskih kompanija na našoj berzi, jer je to, kako kaže, ipak nerealno u skoroj budućnosti.

– Jer smo mi, ipak, još slabo razvijeno tržište, koje je prilično plitko i nema dovoljno akumulacije kapitala da bi mogli parirati nekoj tako jakoj berzi i ekonomiji, ali postoji obrnuta mogućnost da se neke naše kompanije počnu zaduživati emitovanjem obveznica, koje će mnogo lakše plasirati i stranim investitorima – objasnio je Drinčić.

On bi, kaže, bio zadovoljan kada bi Turci donijeli dio svoje poslovne i berzanske kulture i nada se da turske investicije budu još veće i da se ne zaustave samo na kupovini Željezare, Kontejnerskih terminala i dijela berze.

Kupovina

Istanbulska berza kupila je krajem prošle godine 24,38 odsto akcija Montenegroberze, nakon skoro godinu pregovora. Ukupna vrijednost transakcije iznosila je 449,79 hiljada eura, pri čemu je trgovano sa 766 akcija po cijeni od 587,2 eura, koja predstavlja knjigovodstvenu vrijednost akcija Montenegroberze na kraju 2012. godine. U prodaji akcija je učestvovalo šest malih akcionara, među kojima je i Monte Adria broker, koji je imao najveće pojedinačno vlasništvo od dioničara koji su učestvovali u prodaji.

Rukovodstvo Montenegroberze je najavilo, podsjetimo, da se u narednom periodu očekuje ulazak još jedne finansijske institucije u akcionarsku strukturu Montenegroberze, čime će crnogorska berza, kako su kazali, imati najjaču strukturu dioničara među svim berzama u regionu, što će predstavljati veliki impuls za dalji razvoj tržišta kapitala.

Iz Atlas grupe, većinskog vlasnika Montenegroberze, poručeno je da dovođenjem jakih strateških partnera Atlas grupa stvara pretpostavke za dalji razvoj tržišta kapitala u Crnoj Gori i daje mu realne osnove da postane jedno od tržišta lidera u regionu.

Malima je svejedno ko je vlasnik, hoće likvidnost

Dejana Šuškavčević je navela da je vlasnička struktura berze za male akcionare irelevantna stvar, jer ,,njih interesuje samo likvidnost“.

– Svako tržište kapitala živi od velikog broja malih transakcija, a ne obrnuto. A to je upravo ono što nama nedostaje. Mi, nažalost, imamo zanemarljivomalibroj hartija koje su likvidne, odnosno interesantne malim trgovcima. Berza je, u stvari, ogledalo ekonomije jedne zemlje, tako da objektivno ne možemo očekivati neki skoriji oporavak tržišta kapitala do značajnijeg oporavka ekonomije – tvrdi Dejana Šuškavčević.

Povjerenja nema bez reformi

Drinčić je naveo da se u Crnoj Gori mora uraditi mnogo više na razvoju pravaca ekonomske politike, korporativnoj kulturi kompanija i samih akcionara, kao i zaštiti manjinskih akcionara ,,kako bi mogli krenuti naprijed u razvoj i rast tržišta kapitala“.

– Ne treba zaboraviti da je Istanbulska berza akcionar i u nekim berzama iz regiona, ali to nije donijelo veliki berzanski procvat, upravo iz razloga što nije praćeno ekonomskim i drugim reformama, koje su neophodne da bi berza stekla povjerenje domaćih, a pogotovo stranih investitora – upozorio je Drinčić.

Đikanović: Šansa za brokere, banke, fondove

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović za Pobjedu kaže da je ta investicija značajno priznanje kvaliteta tržišta kapitala u Crnoj Gori i ukupnog poslovnog ambijenta.

– Smatram da je to tržišno priznanje potencijala i pozicije koju je Montenegroberza vrijedno stvarala i uporno njegovala. To je priznanje da su pojedinci koji su kreirali viziju Montenegroberze i tu viziju neposredno realizovali bili uspješni. Tržišno priznanje je jedino stvarno i mjerljivo priznanje – saopštio je Đikanović.

Prema njegovim riječima, infrastruktura tržišta kapitala, čiji najvidljiviji dio je Montenegroberza, nije „samonikla“ i slučajno razvijena.

– Ona je pažljivo građena i razvijana još od kraja 90-ih u kontekstu ukupnih ekonomskih reformi i veoma je dobra nadgradnja činjenici da je uvedena stabilna valuta, i da se regulativa, institucije i infrastruktura razvijaju u stabilnom ekonomskom i političkom ambijentu. Siguran sam da su ti razlozi, uz atraktivnost same Montenegroberze, doveli do odluke da jedna od najvećih svjetskih berzi dođe u Crnu Goru i da odavde dalje razvija svoje regionalne planove – kazao je Đikanović.

On dodaje da se time pruža još veća šansa mladim i obrazovanim, preduzetnim i kreativnim pojedincima, kao i brokerima, bankama i fondovima, da ostvare svoje interese.

– Da svoje znanje, vještine, kreativnost i odlučnost valorizuju na međunarodno uvezanom tržištu – rekao je Đikanović.

On navodi da je postojalo interesovanje nekoliko međunarodnih finansijskih institucija za kupovinu dijela Montenegroberze u posljednjih nekoliko godina.

– Istanbulska berza je konkretizovala svoju namjeru. A Montenegroberza je zavrijedila da u vlasničko partnerstvo sa njom uđe Istanbulska berza, koja je među najvećim berzama u svijetu. Ta berza dominira u zoni Evro-Azija. Veoma je inovativna i tehnološki napredna.Potrgovanju obveznicama je osma u svijetu. Zbog toga je i prepoznatljiva kod međunarodnih investitora – tvrdi Đikanović.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *