Kina ima “fabriku za masovno kloniranje”

Dodajte komentar

Masovno kloniranje nije više rezervisano za naučno-fantastične filmove – 18 godina nakon što je klonirana čuvena ovca Doli, svijet je zahvaljujući kineskoj kompaniji BGI dobio postrojenje koje bukvalno “proizvede” 500 svinja godišnje, bez mnogo pomoći majke prirode.

Iako Kinezi koriste tehnologiju koja nije među najmodernijima, nigdje drugdje u svijetu se kloniranju ne pristupa na način koji neodoljivo podsjeća na masovnu proizvodnju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Stručnjaci u centrali kompanije BGI u Šenzenu svakog dana implantiraju embrione u dvije krmače, uz oko 80 odsto uspješnosti, što je proces za koji i sami naučnici koji rade u kompaniji kažu da predstavlja “prvu fabriku za kloniranje”.

“Proizvedene” svinje se ne koriste za ishranu, već za medicinska testiranja, pa je tako jedna “serija” genetski modifikovana da bude podložnija Alchajmerovoj bolesti.

“U jednom oboru je smešteno 90 svinja, stoje u dva reda, izgledaju sasvim normalno, ali svaka od njih nosi klonirane embrione. Mnoge od njih su i sami klonovi. Na ovom mjestu se proizvede 500 svinja godišnje. Kina koristi nauku na industrijskom nivou”, piše BBC.

Iako način kloniranja nije nešto na čemu bi BGI-u zavidjeli svjetski genetski centri, oprema jeste. Kompanija samo u Šenzenu ima 156 mašina za genetsko sekvenciranje, što je pet puta više od najveće evropske centrale za genetsko sekvenciranje.

Posao očigledno ide veoma dobro, pa su Kinezi kupili i američku firmu koja proizvodi mašine.

A ambicije su ogromne. Britanci su nedavno pokrenuli projekat u kom je predviđeno sekvenciranje gena 10.000 ljudi, dok BGI želi genome milion ljudi, milion životinja i milion biljaka u svojoj bazi.

“Ako ima dobar ukus – sekvencirajte ga. Ako ima primjenu u industriji – sekvencirajte ga. Ako je slatko – panda, polarni medved, pingvin, i to bi trebalo da sekvencirate”, kaže prvi čovjek BGI Vang Džun.

Doduše, nije sve tako blistavo, u skladu sa većim dijelom industrije u zemlji, uslovi ni u ovoj “fabrici” nisu idealni, piše BBC.

“Soba u kojoj se implantiraju embrioni nije pretjerano čista, muve lete oko krmače. Bez obzira na prisustvo stranih novinara, operacija se izvodi potpuno rutinski”, navodi BBC. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *