EPCG nezadovoljna zahtjevom Uniproma

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore EPCG nezadovoljna je zahtjevom kompanije Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, koja traži da joj se u narednih pet godina garantuje cijena struje za potrebe rada Kombinata aluminijuma u iznosu od 35 eura plus tri eura za troškove prenosa jer bi u tom slučaju godišnje gubili više od 10 miliona eura, saznaju Vijesti nezvanično u EPCG.

U EPCG smatraju da bi, imajući u vidu tržišnu cijenu struje koju KAP troši, a koja je juče na svjetskim berzama iznosila 47 eura po megavat času i varira od 42 do 53 eura MWh, godišnje u aranžmanu koji predlaže Uniprom gubili između 10 i 15 miliona eura. Troškovi prenosa energije za KAP sada koštaju oko sedam eura.

Ipak, to što je EPCG nezadovoljna tom cijenom ne znači da neće pristati na aranžman, ako Vlada novcem građana bude dodala subvencije za struju KAP-a do tržišne cijene.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

KAP bi, prema sadašnjem energetskom bilansu, trebalo da potroši za godinu 740 gigavat časova ili 740.000 megavat časova električne energije. I ukoliko bi, na primjer, u odnosu na jučeršnji dan cijena struje za KAP bila niža za oko 16 eura, kako to traži Pejović, EPCG bi kao snabdjevač za godinu gubila skoro 12 miliona eura, a za pet godina za koliko Uniprom traži ugovor oko 60 miliona. To znači da bi, ako budu prihvaćene subvencije, i toliko moglo građane koštati doplaćivanja cijene struje za KAP.

Dan piše da bi Vlada na današnjoj sjednici trebalo da u okviru druge tačke dnevnog reda razmotri informaciju o otvaranju ponuda za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma u stečaju sa prijedlogom aktivnosti, koju je pripremilo Ministarstvo ekonomije. Ponude za KAP dostavili su Uniprom, HGL, Politropus alternativ i Alemani trejd.

Stav Vlade će kasnije, u 17 časova, stečajnom upravniku Veselinu Perišiću, stečajnom sudiji Draganu Rakočeviću i članovima odbora povjerilaca predstaviti zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Mirjana Milić. Na tom sastanku će Perišić čuti šta najveći povjerioci Vlada, ruski CEAK i Elektroprivreda misle o ponudama za KAP. Stečajni upravnik bi trebalo da konačnu odluku donese do subote.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *