VW ulaže sedam milijardi dolara da pretekne Toyotu i GM

Dodajte komentar

Njemački proizvođač automobila Volkswagen najavio je u ponedjeljak da će u idućih pet godina uložiti sedam milijardi dolara u Sjevernu Ameriku. Najavljuju i da će 2016. na tamošnjem tržištu lansirati i novi model SUV vozila.

Volkswagen do 2018. u SAD-u namjeravaju povećati prodaju na milion automobila, kako Volkswagena, tako i luksuznog brenda Audi. Dio je to strategije koja bi do 2018. godine Volkswagen učinila najvećim proizvođačem automobila u svijetu. Trenutno je treći u svijetu, iza japanske Toyote i američkog General Motorsa.

“Kao grupa investirat ćemo više od sedam milijardi dolara u Sjevernu Ameriku u idućih pet godina”, naveo je izvršni direktor Volkswagena Martin Winterkorn. Volkswagenovo povećanje ulaganja vremenski se poklapa s oporavkom američkog tržišta automobila od višegodišnjeg pada prodaje u razdoblju nakon globalne finansijske krize.

[widgets_on_pages id=”Baner”]
Analitičari očekuju da će 2013. biti najbolja godina za američko tržište automobila od 2007., s ukupno prodatih gotovo 15,6 miliona vozila. Ako se te prognoze ostvare, bit će to snažan oporavak u odnosu na 2009. kada ih je prodato samo 10,4 milijuna.

U prošloj je sedmici Volkswagen izvijestio o rekordnoj prodaji luksuznih brendova Audija, Porschea i Bentleya u 2013., zahvaljujući ponajprije snažnom skoku isporuka na američkom tržištu. Tako je prodaja Audija skočila u SAD-u 13,5 posto, Porschea 21 posto, a Bentleya čak 28 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *