Vlada nastavlja sa subvencijama za struju KAP?

Dodajte komentar

Vlada je tražila od EPCG, RAE i Crnogorskog elektroprenosnog sistema da se izjasne o cijeni struje koju je nikšićki Uniprom ponudio prilikom dostavljanja ponude za kupovinu imovine KAP-a, piše Dan.

Uniprom Veselina Pejovića ponudio da kupi imovinu KAP-a za 28,5 miliona eura i da nastavi proizvodnju aluminijuma, uz uslov da mu električna energija u narednih pet godina ne bude skuplja od 38 eura po megavat-satu.

Tržišna cijena struje iznosi 43 eura, dok prenos košta dodatnih pet eura. Pejovićje predložio da za distribuciju električne energije plaća 35, a za prenos tri eura.

Prema saznanjima podgoričkog lista Dan, nakon što se izjasne pomenute kompanije, Vlada će zauzeti stav o ponudi Uniproma. Oni su zasad analizirali druge elemente ponude za koje imaju ingerencije, a tiču se proglašavanja imovine KAP-a industrijekom zonom i plaćanja otpremnina za prekobrojne radnike.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukoliko bi bila prihvaćena Pejovićeva cijena, to bi značilo da će najvjerovatnije Vlada subvencionisati razliku između tržišne i ponuđene cijene, koja u ovom slučaju iznosi devet do deset eura po megavat-satu, piše Dan.

Vlada je budžetom za ovu godinu izdvojila četiri miliona eura za subvenciju proizvodnje u KAP-u. Ta suma je dovoljna za tri do četiri mjeseca, a odnosi se na 16 eura po megavat-satu, koliko Vlada plaća Montenegro bonusu.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *