Svima u Srbiji po 100 eura od privatizacije Elektroprivrede

Dodajte komentar
Srbijanska ministrica energetike Zorana Mihajlović najavila je kako će Elektroprivreda Srbije (EPS) u prvom tromjesečju postati dioničko društvo.”To će nam omogućiti da građanima besplatno damo dio dionica”, rekla je ministrica za Blic. Vrijednost  EPS procjenjuje se na između tri i četiri milijarde eura.

“Po toj računici koja uključuje rizik zemlje i situaciju na berzi, građanima bi ukupno pripalo 15 posto EPS-a ili 525 miliona eura. To znači da bi 4,8 miliona punoljetnih građana pojedinačno dobilo po stotinjak eura”, kaže za Blic Miroslav Radaković, glavni broker u kući “Sinteza invest grupa .

Ipak, Radaković kaže da je procjena vrijednosti EPS-a još uvijek nedovoljno precizna jer nema podataka o poslovanju za cijelu prethodnu godinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Očekivani prihodi za 2013. bit će oko 1,9 milijardi eura. Obzirom da je cijena struje oko 5,4 eurocenti po kilovat-satu, što je gotovo najniže u Evropi, valja očekivati da će se cijena kroz dvije do četiri godine uskladiti s regionalnim prosijekom od oko 8,5 eurocenti”, kaže Radaković.

Dodaje da bi za održiv razvoj kompanije, cijena struje trebala porasti barem 20 do 30 posto, što bi donijelo rast prihoda čak od 40 do 50 posto, a to bi značajno podiglo procjenu vrijednosti kompanije.
EPS će nakon pretvaranja u dioničko društvo biti treća državna firma u Srbiji koja je dio dionica podijelila građanima. Podsjećamo, građani su još 2010. dobili po pet dionica Naftne industrije Srbije, koje danas vrijede oko 50 eura, a 2011. i po jednu dionicu aerodroma “Nikola Tesla”, vrijednosti oko 4 eura.
Dionica NIS-a u je na Beogradskoj berzi gotovo udvostručila cijenu od kada je podijeljena, dok su dionice zračne luke pale 21 posto. Uz tri nabrojane firme, građani Srbije imat će pravo i na besplatne dionice kada se proda Telekom.Ova firma neće biti pretvorena u dioničko društvo, ali budući vlasnik moraće platiti protivvrijednost od 70 eura svim građanima koji bi imali pravo na udio.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *