SB: Svijet se polako oporavlja

Dodajte komentar

Globalni ekonomski rast, koji je u 2013. godini iznosio 2,4 odsto, u ovoj godini će, kako se očekuje, porasti na 3,2 odsto, ocjenjuje Svjetska banka.

Ova finansijska institucija u svojoj Globalnoj ekonomskoj prognozi, koja izlazi dva puta godišnje, ocjenjuje da će globalni rast 2015. biti još veći i da će iznositi 3,4 odsto.

U dokumentu se navodi da bi ekonomski zamah koji postoji u zemljama poput SAD i Japana mogao doprinijeti bržem rastu u zemljama u razvoju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predstavljajući glavne podatke u dokumentu, glavni ekonomista Svjetske banke Kaušik Basu rekao je da su izgledi za globalnu ekonomiju takvi da ne treba očekivati komplikacije.

“Čudan je svijet u kojem živimo, kada vijest da će ekonomska situacija pred nama biti jednolična predstavlja dobru vest”, rekao je Basu i dodao da to, ipak, nije iznenađujuće, ako se ima u vidu da se to događa nakon godina ekonomskih problema.

U izvještaju se navodi da, iako su rizici za globalnu ekonomiju manji, oni nisu prestali i uključuju fiskalnu nesigurnost u SAD, produženi period oporavka u eurozoni i moguće neuspjehe u kineskoj politici restrukturiranja.

Iz Svjetske banke rekli su da je odluka centralne banke SAD da počne da smanjuje svoje intervencije na tržištu, poznate kao kvantitativno popuštanje, “dobrodošla jer odražava sve uvjerljivije znake da je samoodrživi oporavak u toku”.

Iz banke dodaju da će globalne kamatne stope najverovatnije polako rasti i do sredine 2016. godine dostići nivo od 3,6 odsto.

Kada je riječ o Japanu, u izvještaju se ističe da su “velike doze” fiskalnih i monetarnih podsticaja izazvale jak ciklični rast, ali da će za održavanje tog rasta biti neophodno izvršiti strukturne reforme.

Po navodima Svjetske banke, u eurozoni banke su dosta uradile na soptvenom restrukturiranju, ali taj sektor i dalje je slab.

U izvještaju se takođe ističe da, uprkos tome što je ekonomski rast u zemljama u razvoju bio relativno slab i iznosio oko 4,8 odsto, taj rast je tokom proteklih mjeseci jačao, što je djelimično bilo odraz većeg rasta u visoko razvijenim zemljama, ali i odraz oporavka od ranije slabosti u velikim srednje razvijenim zemljama poput Indije i Kine.

Kada je riječ o regionalnim trendovima, iz Svjetske banke očekuju konstantan rast u regionu istočne Azije i Pacifika, umjeren rast u regionu Latinske Amerike i Kariba, a zastoj se očekuje u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike zbog tamošnjih društvenih i političkih sukoba. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *