Nezaposlenost najveći problem, Vladi ne vjeruje 61 odsto građana

Dodajte komentar

Vladi Ctrne Gore ne vjeruje 61 odsto građana, a većina od 41 odsto njih smatra da se država kreće u lošem pravcu, pokazalo je istraživanje Eurobarometra objavljeno na sajtu Evropske komisije EK. Istraživanje je pokazalo da 48 odsto ispitanika kao najveći problem Crne Gore vidi nezaposlenost.

Istraživanje na nivou Evropske unije i pet država kandidata (Crna Gora, Makedonija, Srbija, Turska i Island), koje je u Crnoj Gori tokom novembra sproveo “TNS Medium Gallup” pokazalo je da građani više vjeruju evropskim institucijama, Skupštini Crne Gore i medijima, nego izvršnoj vlasti. Samo u političke partije i loklane i regionalne vlasti, građani imaju manje povjerenje nego u Vladu, pišu Vijesti.

Na pitanje da li su skloni da vjeruju ili ne vjeruju Vladi, 61 odsto od 499 ispitanika odgovorilo je negativno, dok je Vladi sklono da vjeruje 31 odsto građana. Ostali nijesu znali da daju odgovor na to pitanje. Ti podaci pokazuju da je povjerenje u Vladu palo za četiri odsto u odnosu na proljećno istraživanje.

Na pitanje da li smatrate da se trenutno, generalno stvari u državi kreću u dobrom ili lošem pravcu, pozitivno je odgovorilo svega 21 odsto građana Crne Gore. Njih 41 odsto smatra da se stvari u Crnoj Gori kreću u lošem pravcu, a 35 odsto ispitanika smatra da se ne kreće ni u dobrom ni lošem pravcu. Tri odsto odgovorilo je da ne zna odgovor na to pitanje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Skupštini Crne Gore vjeruje 32 odsto građana, što je isti procenat kao u proljećnoj anketi, dok je 59 odsto navelo da je sklono da ne vjeruju parlamentu, pokazalo je istraživanje.

Rezultati istraživanja su pokazali da građani manje vjeruju i medijima. Tako je 52 odsto građana navelo da je sklono da vjeruje televiziji, što je tri odsto manje nego u prethodnom istraživanju. Televiziji ne vjeruje 42 odsto građana, a šest odsto ne zna odgovor na to pitanje.

Radiju je sklono da vjeruje 45 odsto ispitanika, što je tri procenta manje nego u ranijem istrživanju. Tom mediju nevjeruje 43 odsto građana.

Štampanim medijima sada vjeruje 44 odsto ispitanika, devet odsto manje nego na proljeće, pokazalo je istraživanje. Štampanim medijima trenutno ne vjeruje 49 odsto građana.

Na pitanje da li ste skloni da vjerujete ili ne vjerujete regionalnim ili lokalnim vlastima, pozitivno je odgovorilo svega 21 odsto građana Crne Gore, a negativno čak 67 odsto njih.

Političkim partijama u Crnoj Gori vjeruje svega 19 odsto građana, a čak 72 odsto ispitanih je navelo da ne vjeruje strankama. I partije u susjedima državama, Hrvatskoj i Srbiji, imaju veoma nizak stepen povjerenja. Svega 11 odsto Srba, odnosno osam odsto Hrvata vjeruje partijama.

Na pitanje da li ste skloni da vjerujete EK, potvrdno je odgovrilo 39 odsto građana Crne Gore, njih 35 odsto navelo je da je sklonije da ne vjeruju Komisiji, 26 odsto navelo je da ne zna da li vjeruje toj instituciji.

Evropskom parlamentu (EP) vjeruje 41 odsto ispitanih građana, 35 odsto je sklono da ne vjeruje EP.

Trenutnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori lošom smatra ukupno 80 odsto ispitanika, dok je za njih 19 odsto ona ukupno dobra.

Parcijalno, samo tri odsto ispitanika ocijenilo je da je ekonomska situacija “veoma dobra”, za 16 porcenata ona je “uglavnom dobra” dok na drugoj strani 36 odsto građana kaže da je “veoma loša”, a njih 44 navelo je da je “uglavnom loša”.

Stanje u oblasti zapošljavanja kao vrlo loše vidi 87 odsto Crnogoraca, a kao dobro svega 11 odsto.

Na pitanje šta smatrate da su dva najveća problema sa kojima se Crna Gora suočava u ovom trenutku, sa mogućnošću da izaberu dva od ponuđenih 16 odgovora, 48 odsto ispitanika odgovorilo je da je najveći problem ekonomska situacija, dva odsto manje nego u proljećnom istraživanju koje je objavio Eurobarometar.

Nezaposlenost kao najveći problem Crne Gore vidi takođe 48 odsto.

ND Vijesti/cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *