Informacija zlata vrijedna – slobodno parking mjesto

Dodajte komentar

Pitanje slobodnog mjesta na kome ćete ostaviti svoje prevozno sredstvo vremenom će postajati sve ozbiljnije kako se urbane sredine budu uvećavale. Potraga za slobodnim parking mjestom predstavlja utrošak najdragocenijeg resursa – vremena, ali i goriva, što danas nije zanemarljiva stavka. Određena istraživanja kažu da je gotovo trećina automobila u pokretu, u jednom gradu, u potrazi za parkingom. Odnosno, oko 70 miliona časova svake godine ljudi provedu u potrazi za par slobodnih kvadrata na kojima bezbjedno i u skladu sa propisima mogu da ostave svoje vozilo.

Rješenje problema nije tako daleko – ono već postoji u okviru šoping centara u vidu senzora koji će vam svojom bojom ukazati da li je neko mjesto slobodno ili ne. Sličnom tehnologijom, uz pomoć pametnih telefona i aplikacija, misija kalifornijske kompanije Streetline je da urbane naseobine pretvori u pametne gradove omogućavajući praćenje slobodnih parking mjesta u realnom vremenu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

‘Pametno’ parkiranje ne samo da olakšava život vozačima, već ima pozitivan uticaj na nekoliko faktora gradskog života – od smanjenja emisije izduvnih gasova do poboljšanja saobraćaja u samom gradu.

Vrijednost parking industrije procjenjuje se na oko 25 milijardi dolara na godišnjem nivou, a ovaj sistem u poslednjih 30 godina nije doživio velike transformacije. Prema istraživanju IBM-a gradovi mogu da uvećaju svoj BDP za oko dva odsto ukoliko se saobraćajna gužva smanji za samo deset odsto. U mjestima poput Los Anđelesa to znači oko 22 milijarde dolara dodatnog prihoda za grad. Olakšana potraga za parking mjestom znači i to da će se vozači lakše odlučiti da sjednu za volan i krenu ka centru grada, što indirektno utiče na poboljšanje poslovanja, naročito manjih trgovaca koji na svom sajtu mogu da postave mapu za praćenje slobodnih parking mjesta.

Odgovor na ozbiljne izazove sa kojima se suočavaju veliki gradovi je u ugradnji senzora na svako parking mjesto čiji je zadatak da detektuju da li je ono zauzeto ili ne. Putem wireless-a podaci se šalju na cloud server, a korisnicima su dostupni u realnom vremenu putem aplikacije Parker. Ova besplatna aplikacija takođe sadrži informacije o cijenama, dok u pojedinim mjestima omogućava i plaćanje parkinga. Postoji opcija audio obavještenja  slobodnom mjestu u blizini, a Parker će vam pomoći i da pronađete vaš auto, ako ste zaboravili gdje ste se tačno parkirali.

Pored benefita za vozače Streetline je obezbijedio i aplikacije koje ukazuju na podatke o tome koliko su određena parking mjesta opterećena, što gradu omogućava pravilno određivanje cjenovne politike.

Uvođenjem pametnog parkinga vozači će za 42 odsto smanjiti vrijeme potrage za slobodnim mjestom, skratiće broj pređenih kilometara za oko 23 odsto, dok se investicija uvođenja sistema isplaćuje u roku od jedne do dvije godine. Nije zanemarljiv ni uticaj na ekologiju u vidu smanjenja emisije CO2 za oko deset odsto.

Ukoliko bi tehnologija pametnog parkinga bila implementirana širom svijeta, dnevno bi se uštedilo milion barela nafte, tvrde u Streetline-u.

Bizlife/BIZLife magazin

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *