Hrvatska: Strana ulaganja 530 miliona eura

Dodajte komentar

Direktna strana ulaganja u Hrvatsku nastavila su da se smanjuju u prva tri tromesečja prošle godine i iznosila su 530,5 miliona eura.

To je malo manje nego u istom razdoblju prethodne godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Prema tim podacima, direktna strana ulaganja u tri kvartala prošle godine upola su manja nego u 2012. i 2011, kada su iznosila oko 1,1 milijardu eura ponaosob, ali su nešto viša nego 2010, kada su vrijedila 389,1 milion eura, prenio je portal Biznis.hr.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Stručnjaci Banke ističu da je većina ulaganja, kao i u prethodnom periodu, realizovana u oblastima prometa nekretninama, turizmu i trgovini.

U periodu januar-septembar 2013. u Hrvatsku su najviše uložile kompanije iz Austrije, 181,6 miliona eura, a slijede Njemačka sa 66,4 miliona eura, Luksemburg 45,1 milion i Italija sa 40,9 miliona eura. Prema podacima HNB, u razdoblju od 1993. do kraja septembra prošle godine, direktna strana ulaganja u Hrvatsku vrijedila su nešto više od 27,14 milijardi eura.

Pri tome, stranci su najviše uložili u hrvatski bankarski sistem, i to više od 8,8 milijardi eura, zatim u trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini 2,6 milijardi eura, u poslovanje nekretninama s nešto više od dvije milijarde eura, u poštu i telekomunikacije i proizvodnja naftnih derivata po 1,7 milijardi eura.

Među zemljama prednjače ulagači iz Austrije, Njemačke, Holandije, Mađarske, Luksemburga, Francuske, Italije i Slovenije. Hrvatske investicije u inostranstvu u devet mjeseci prošle godine iznosile su 123,4 miliona eura, a od 1993. godine ukupno nešto više od četiri milijrade eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *