Evropski zakonodavci kritikovali MMF, EU i ECB

Dodajte komentar

Evropski zakonodavci kritikovali su međunarodne kreditore, Međunarodni monetarni fond (MMF), EU i Evropsku centralnu banku (ECB), tražeći odgovore o načinima na koje su upravljali programima pomoći u zemljama eurozone.

MMF, EU i ECB su, kako je ocijenjeno, podsticali štednju umjesto privrednog rasta, zbog čega je Evropski parlament postavio pitanje koga iz takozvane “trojke” treba smatrati odgovornim zbog odluka nakon 2010, prenosi Portalanalitika.

Poslanici bi, takođe, željeli da čuju kako su ekonomske prognoze, ključne pri formiranju programa pomoći, podbacile, pogotovo u slučaju Grčke, koja je morala da traži novu pomoć, koja je podrazumjevala strožu štednju.

Bivši predsjednik ECB, Žan Klod Triše, koji je tu funkciju napustio u novembru 2011. nakon što su Grčka, Irska i Portugalija primile pomoć, navodi je EU pretrpjela najtežu krizu od Drugog svjetskog rata.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je ekonomskom i monetarnom komitetu Parlamenta rekao da je situacija mogla biti i gora.

“Da centralne banke i vlade nijesu bile hrabre, imali bismo najgoru krizu od Prvog svjetskog rata, goru od one iz 1929. godine. Izbjegli smo Veliku depresiju, ali ne i veliku recesiju”, poručio je Triše.

Ključni problem je to što neke zemlje EU nijesu poštovale pravila ekonomskog upravljanja, pooštrenja kao odgovor na krizu, da bi se spriječilo ponavljanje neravnoteža koje su skoro potopile eurozonu.

“Tokom krize, konstantno smo morali da izmišljamo rješenja da bismo se izborili sa situacijom”, rekao je Triše i dodao da se nada da će koncept “trojke” postepeno biti ugašen.

Komesar EU za ekonomske poslove, Oli Ren, naveo je da nedostaci koji se ponekad javljaju u ekonomskim prognozama jednostavno pokazuju limite ekonomije. On je dodao da su vlade često oklijevale da primijene programe pomoći zbog političkih razloga i da su one odgovorne za teške mjere koje su preduzimane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *