BiH traži još 153 miliona eura od MMF-a

Dodajte komentar

Bosna i Hercegovina mora zatražiti produženje postojećeg stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i dodatno se zadužiti za 153 miliona eura. Federalni ministar finansija Anto Krajina ustvrdio je za banjalučke “Nezavisne novine” da je to je već načelno dogovoreno. “Od ukupnog iznosa, Federacija BiH računa na 102 miliona eura, a Republika Srpska na 51 milion eura. Krajina kaže kako entiteti nemaju dovoljno izvora za samostalno punjenje budžeta pa se moraju zadužiti, a MMF još uvijek daje najpovoljnije kredite.

Predstavnik MMF-a u Sarajevu Ruben Atoyan izjavio je kako je za tu finansijsku instituciju zahtjev za produženje stand-by aranžmana s BiH načelno prihvatljiv. “Očekujemo kako će se krajem 2014. godine javiti dodatne potrebe za finansiranjem zbog visokih obaveza po osnovu servisiranja duga i nižih nivoa poreskih prihoda od onih koji su očekivani na početku stand-by aranžmana”, izjavio je Atoyan. U MMF-u su procijenili kako bi bez dodatnih sredstava za budžete entiteta u BiH moglo doći do “značajnih socijalnih poteškoća”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

BiH i MMF su 2012. godine sklopili dvogodišnji ugovor o stand-by aranžmanu i kreditu po toj osnovi vrijednom 402 miliona eura. Taj ugovor ističe u avgustu, a u BiH sada traže produženje koje bi podrazumijevalo osiguranje dodatnih 153 miliona eura kako bi se “pokrili” budžetski rashodi entiteta u razdoblju do juna 2015. godine.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *