Vlada nastavlja da otplaćuje garancije pojedinih preduzeća

Dodajte komentar

U Pretpristupnom-ekonomskom programu za period od prošle do 2016. godine, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici objašenjeno je da je rizično oko deset miliona eura u koje su bile uračunate i garancije za Rudnike boksita. NLB Montenegrobanka je ovaj kredit odobrila 2009.

„Novcem je bilo predviđeno izmirenje obaveza prema zaposlenima, dobavljačima i zajmodavcima. Zbog ekonomske i finansijske krize, kompanija nije bila u mogućnosti da vrati taj kredit. Kako dug nije izmiren, a u međuvremenu je uveden stečaj 19. novembra prošle godine, banka je aktivirala garancije. Država je izmirila obavezu po tom osnovu u januaru i potraživanja prijavila u stečajnu masu Rudnika boksita“, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva finansija.

Vijesti navode i da postoji rizik da se iz državnog budžeta povuče dodatnih pet miliona koliko je garantovano za vraćanje kredita bjelopoljskom preduzeću Lenka i barskoj kompaniji Melgoni – Primorka.

Garancija za bjelopoljsku Lenku vrijedna je 520 hiljada eura, a za barsku Melgoni- Primorku četiri miliona eura.

Centralna banka je u preporukama Vladi za vođenje ekonomske poltike za ovu godinu upozorila da postoji rizik od daljeg aktiviranja garancija.

Novcem poreskih obveznika prošle godine je ukupno vraćeno oko 114,5 miliona eura po osnovu izdatih garancija za kredite kompanija. Taj iznos ne sadrži kamate.

Najviše novca je pošlo na Kombinat aluminijuma i to 102,7 miliona eura, dok sa kamatama ta cifra iznosi 113,5 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vlasnik 81 odsto Lenke, nekadašnje industrije obuće, je bijelopoljski biznismen Raif Hodžić, a Vlada mu je garantovala za kredit kako bi tim novcem isplatio obaveze radnicima. Vlada, kako pišu Vijesti, nije imala obavezu da pomaže privatnoj firmi, ali je to uradila da bi prekinula proteste radnika.

Vlasnik Melgonia-Primorke je biznismen Nebojša Bošković kome je Vlada 1. jula 2010. odobrila garancije od četiri miliona eura na ukupan kredit od 14,4 miliona. On je Primorku kupio od Atlas grupe Duška Kneževića 2008. godine za 1,6 miliona, a ovaj kredit je, prema saopštenju uprave kompanije od prije dvije godine, potrošen na investiciona ulaganja, isplate zaostalih zarada i otpremnina za preko 500 radnika.

Vlada nije imala obavezu da pomaže privatnoj kompaniji, ali je tada saopšteno da žele da pomognu revitalizaciju preduzeća. Kao sredstvo obezbjeđenja kredita založena je imovina preduzeća, ali se banka preko nje izgleda nije mogla naplatiti pa je aktivirala garancije.

U trenutka izdavanja garancija dvije Boškovićeve privatne firme bile su u stečaju Krisma motors i Krisma Bjelasica.

U dokumentu Vlade se navodi da su u posljednja tri mjeseca prošle godine aktivirane garancije u iznosu od oko tri miliona eura.

Od tog iznosa oko 1,5 miliona se odnosi na nikšićku fabriku za proizvodnju namještaja MI RAI čiji je jedini vlasnik nikšićki biznismen Branko Mićković i isto toliko novca za Fabriku elektroda u Plužinama (FEP). Pojedinačno najveći vlasnik FEP-a je državni Investiciono- razvojni fond koji ima 42 odsto akcija. Ranije je najveći vlasnik bio Atlas fond Duška Kneževića.

U PEP-u se ne navodi koliki je trošak po osnovu kamata za dva kredita koje je Vlada vratila, kao ni za 3,5 miliona koje je država platila za kredit koji je Željeznički prevoz uzeo od Erste banke. Preuzimanje kredita za državni Željenički prevoz bilo je projektovano u budžetu za prošlu godinu.

Državna revizorska institucija (DRI) je u izvještaju o reviziji garancija izdatih 2010. i 2011. godine konstatovala da su one za pet preduzeća odobrene mimo zakona.

Izvještajem su bili obuhvaćeni KAP, Željezara, Pobjeda, Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz, kojima je Vlada žirirala za 214 miliona koje su kasnije vraćali poreski obveznici.

ND Vijesti/rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *