Svjetsko tržište automobila očekuje blagi rast u 2014.

Dodajte komentar

U 2014. prodaja automobila u svijetu mogla bi da poraste 3,4 do 5,0 odsto, predviđaju američke specijalizovane istraživačke kompanije IHS i LMC, koje su svoju studiju objavile povodom otvaranja međunarodnog salona automobila u Detroitu.

Perspektive su, međutim, prilično različite od regiona do regiona, navodi se u izvještaju, prenio je francuski list Kapital.

U Evropi je prodaja u 2013, prema prvim procjenama, opala 2,8 odsto u odnosu na 2012, i to je bio šesti godišnji pad prodaje zaredom. Stručnjaci za tekuću godinu očekuju skromni rast od nekoliko procenata, mada neki od njih ne isključuju mogucnost novog pada imajući u vidu viškove kapaciteta koji mogu da opterete cijene.

U Kini, prodaja vozila bi mogla da poraste 11 odsto, smatraju eksperti kuće LMC, koliko predviđaju i neki istraživački centri u Šangaju, dok IHS smatra da će rast iznositi oko devet odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Suprotno, kada se posmatra u cjelini tržište zemalja u razvoju, očekuje se usporavanje rasta u 2014.

Najzad, za tržište SAD, analitičari ocjenjuju da bi u 2014. moglo biti prodato od 16 do 16,5 miliona vozila, što je na približnom nivou kao prije recesije, 2008, što odgovara rastu od 5,8 odsto na godišnjem nivou. Istovremeno, to bi predstavljalo usporavanje rasta u odnosu na 2013, kada je ostvareno povećanje prodaje od 7,6 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *