Skupocjene Swarovski kristale izrađivaće u Subotici

Dodajte komentar

Austrijski proizvođač luksuznog kristala Swarovski počeo je graditi fabriku u Subotici. U tamošnjoj privrednoj zoni Mali Bajmok počela je priprema terena za izgradnju proizvodne hale, piše B92.

Austrijanci će potrošiti oko 15 miliona eura za prvu etapu ove investicije, koja obuhvata izgradnju spomenute hale i zapošljavanje stotinjak radnika,  a ukupno bi ih trebalo biti  zaposleno do 600. Posao sa Swarovskim dogovara se još od 2011. godine, kada je pregovore započelo ondašnje srbijansko Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Ugovor između Grada Subotice, Republike Srbije i predstavnika kompanije Swarovski, potpisan je u proljeće 2012. godine, a onda je najavljena investicija u vrijednosti od 21 milion eura, od čega se na prvu etapu odnosi spomenutih 15 miliona eura.

Prvi radnici već su zaposleni, a do proljeća Swarowski najavljuje pokretanje osnovne proizvodnje, koja obuhvata proces obrade, spajanja i pakovanja kristala, koji će u potpunosti biti namijenjeni izvozu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dok se ne završi hala u zoni Mali Bajmok, proizvodnja će početi u iznajmljenom prostoru. Prema najavama srbijanskog Ministarstva ekonomije, ukupno će biti izgrađeno 15.000 kvadrata fabričkog prostora.

Swarovski me međunarodni koncern sa sjedištem u Austriji, a u 120 zemalja zapošljava nešto manje od 25 hiljada ljudi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *