Sve teže do penzije

Dodajte komentar

Vlada namjerava ove godine da promijeni model za usklađivanja penzija, eliminiše posebne uslove za penzionisanje i preispita posebna rješenja za prijevremeni odlazak u penziju da bi, kako tvrdi, eliminisala manjak novca u Fondu PIO i postigla održivost penzionog sistema.

To je definisano u Analizi o penzionom sistemu koja je usvojena u decembru prošle godine, a izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju uvrštene su u ovogodišnji program rada Vlade, pišu Vijesti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Budžetom za narednu godinu Vlada je planirala da od doprinosa za penziono osiguranje naplati 234 miliona eura, dok će, prema planu, isplata penzija iznositi 397 miliona, pa će deficit Fonda PIO iznositi 163 miliona. Ovaj novac biće nadoknađen od drugih državnih prihoda.

U analizi je objašnjeno da su od prelaska usklađivanja penzija po švajcarskoj formuli (usklađivanje sa troškovima života i prosječnom zaradom zaposlenih) od 2004. do prošle godine ukupni rashodi penzijskog sistema porasli za 178,9 odsto.

Usklađivanje penzija zamrznuto je od januara prošle godine i po tom osnovu za tu godinu penzioneri su zakinuti za 12 miliona eura. Ni ove godine neće biti usklađivanja što sada odgovara penzionerima, jer je za 11 mjeseci prošle godine inflacija bila nula odsto, a došlo je do manjeg pada prosječnih plata pa su penzije mogle biti i umanjene. Svako to umanjenje bilo bi dosta niže i od jedan odsto, a ako se uzme u obzir da su penzije prošle godine trebale biti povećane za 3,3 odsto, najstarija populacija značajno je zakinuta za ove dvije godine.

U Vladinoj analizi je navedeno da su održivost Fonda PIO narušili posebni uslovi za penzionisanje za pripadnike vojske i policije, rudare, zaposlene na radnim mjestima na kojima se osiguranje računa sa uvećanim trajanjem i prijevremena starosna penzija.

“Ukupni finansijski efekti posebnih uslova za penzionisanje su značajni, imajući na umu da su se za tri godine rashodi penzijskog sistema po tom osnovu povećali za 21,75 miliona eura, pri čemu je prosječna penzija tih penzionera 315,2 eura”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Predlaže se da se preispita mogućnost ukidanja posebnog uslova za penzionisanje prema kojem osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 30 godina staža osiguranja, od čega najmanje 20 godina efektivno provedenih na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Preispitaće se i rješenje prema kome pravo na starosnu penziju sa navršenih 20 godina staža osiguranja, bez obzira na godine starosti, ima jedan od roditelja koji ima dijete sa teškim smetnjama u razvoju koje je korisnik lične invalidnine.

Pod lupom će biti i zakonsko rješenje koje omogućava rano penzionisanje za osiguranike koji su navršili 62 godine starosti i najmanje 15 godina staža osiguranja, a planirano je i da se revidiraju radna mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Direktor Fonda PIO Dušan Perović rekao je Vijestima da analiza sadrži samo okvirne zaključke i preporuke, koji će biti predmet posebne analize u cilju definisanja dalje reforme penzijskog sistema.

“Jedna od preporuka se odnosi i na uklađivanje penzija koje će biti definisano tako da obezbijedi optimalno rješenje sa aspekta održivosti sistema uz posebnu pažnju koja će biti posvećena zaštiti penzionera”, rekao je Per ović.

Kako je dodao, predviđeno je da se smanji deficit Fonda, što je s obzirom na postojeći nepovoljan odnos broja zaposlenih i penzionera i dosadašnji priliv novih penzionera, moguće postići u srednjem i dugom roku kada se očekuju efekti reforme sistema PlO.

Sada u Crnoj Gori ima ukupno oko 170 hiljada zaposlenih i 123 hiljade penzionera. Da bi Fond PIO mogao normalno da funkcioniše trebalo bi da broj zaposlenih bude tri puta veći od broja penzionera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *