Svi Norvežani postali milioneri

Dodajte komentar

Svaki stanovnik Norveške je u srijedu teorijski postao milioner, zahvaljujući najbogatijem državnom investicionom fondu na svijetu.

Norveški penzioni fond “Global”, osnovan 1990. godine, ima u svom vlasništvu jedan odsto svjetskih akcija, kao i obveznice i nekretnine od Londona pa sve do Bostona, što čini ovu nordijsku zemlju izuzetkom u trenutku kada druge nacije grcaju u ogromnim dugovima, prenosi Rojters.

U saopštenju centralne banke Norveške, koja rukovodi fondom, navodi se da su sredstva fonda, zahvaljujući prihodima od visokih cijena nafte i gasa, porasla na 5,11 biliona kruna (828,66 milijardi dolara), što je skoro milion puta više od populacije ove zemlje, koja prema posljednjim procenama iznosi 5.096.300.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

To je prvi put da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku, izjavio je portparol centralne banke Tomas Sevang.

Podrazumijeva se da svaki Norvežanin neće imati priliku da pristupi tom novcu i da ga troši, jer se taj novac čuva za “crne dane” i buduće generacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *