Počinju pregovori sa Kinezima za auto-put Bar-Boljare

Dodajte komentar

Predstavnici Ministarstva sao­braćaja i kineskih kompanija CRBC i CCCC poćeće danas pregovore o ugovoru o izradi glavnog projekta o izgradnji, nabavci i ugradnji opre­me za auto-put Bar – Boljare, odno­sno prioritetne dionice Smokovac -Mateševo sabpštila je za Dnevne novine portparolka Ministarstva sao­braćaja Jelena Raspopović, prenosi Portal Analitika.

Ministarstvo je uoči Nove godine proslijedilo je predlog ugovora kine­skim partnerima. Očekuje se da pre­govori i administrativne kativnosti u vezi sa projektom auto-puta budu dogovorene do kraja januara, pošto tada nastupaju praznici u Kini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Uz ove pregovore razgovara se i o finansijskom sporazumu, pa su predstavnici Ministarstva finansija počeli pregovore sa Exim bankom.

Ministarstvo saobraćaja pripre­ma i zakon o auto-putu o kojem bi trebalo da se izjasne poslanici u Skupštini.

Ministar saobraćaja Ivan Brajović kazao je nedavno da su morali da usvajaju izmjene i dopune spo­razuma koje se odnose na projekat auto-puta, što je usaglašeno i čije se potpisivanje očekuje.

Brajović je mnogo puta napominjao da je najvažniji insfrastrukturni projekat od izuzetnog značaja za Crnu Goru, kako zbog značaja koji će imati nakon njegove gradnje ali i u toku zbog njegove kompleksne grad­nje, zbog čega se mora krajnje opre­zno i ozbiljno ući u proces realizaci­je. On je ranije naglašavao da ne za­visi sve od Crne Gore, ali i istakao da nam ne treba “nikakav početak na­kon kojeg bi se gledalo da li se proje­kat nastavlja ili ne nastavlja.

Vlada je početkom jula donijela odluku da ponuda kineskih partne­ra CRBC i CCCC, koja se odnosi na izgradnju prioritetne dionice au­to-puta, bude prvorangirana i da se pregovori sa predstavnicima ki­neskih kompanija nastave. Ponu­da je vrijedna oko 809 miliona eura, a Exim banka je ranije ponudi­la Vladi grejs period od pet godina na kredit sa godišnjom kamatnom stopom od dva odsto i rokom otpla­te od 20 godina.

Zbog zaduživanja u koje će Vla­da morati da uđe, Vladi su pristiza­le opomene od starne analitičara i finansijških institucija koje su po­zivale na oprez u vezi sa rastom jav­nog duga. Stručnjaci napominju da bi domaća privreda morala snažno da raste kako bi mogla da vraća jav­ni dug na nivou od 55 odsto BDP-a. Ipak, niko ne spori da bi auto-put do­prinio “oživljavanju” Crne Gore, kao i njenom regionalnom umrežavanju, zbog čega se ova investicija i mora doživjeti kao zalog za budućnost, a ne trošak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *