Ulaganje u fudbal se ne isplati

Dodajte komentar

Milijarderi iz cijelog svijeta jednu od svojih ’igračaka’ često nalaze u najjačim fudbalskim ligama, ali istraživanja pokazuju da se ulaganje u fudbal ne isplati.

Kako prenosi Quartz, bogataši sebi mogu da priušte gubitke, ali ozbiljni investitori sa namjerom da zarade bi trebalo da pogledaju grafikone koji pokazuju učinak akcija fudbalskih ekipa – većina njih je imala prilično traljavih nekoliko godina.

Uspjesi ekipa se ne preslikavaju uvijek na cijene akcija, a američki analitičari navode plastičan primer Manchester Uniteda – uprkos slabijim rezultatima posle odlaska legendarnog trenera Alex Fergusona i dalje je dobro čitati finansijske izveštaje ’đavola’.

Na drugoj strani, Roma je jedno vrijeme bila tim sa najboljim rezultatima u ovoj sezoni, ali niz bez poraza nije bio razlog za skok akcija, već glasine da je jedan milijarder iz Kine spremio veliki novac za kupovinu ’vučice’.

Benfica i Porto takođe dobro stoje na berzi, imaju dobre rezultate, ali su pali za čak 50 odsto u posljednje tri godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako piše Quartz, zbog takvih podataka, ogromnih fluktuacija, sigurnosti samo u akcijama najvećih giganata, ali i finansijske krize u svjetskom fudbalu, još neko vrijeme bi trebalo preskakati ozbiljno ulaganje u akcije klubova.

Inače, u 2013. godini najbolje rezultate i skok vrijednosti iznad prosjeka na berzi imali su Roma, Benfica, Porto, Celtic, Aarhus, Borusia Dortmund, Ajax i Copenhagen.

Od ’velikih’ su kakvom-takvom plusu bili još samo pomenuti United, Lazio i Juventus. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *