Samsung prognozira oštri pad dobiti u zadnjem kvartalu 2013.

Dodajte komentar

Južnokorejski elektronski div Samsung u utorak je izvijestio da očekuje oštri pad operativne dobit u posljednja tri mjeseca 2013. zbog slabije prodaje skupljih modela pametnih telefona i jačeg wona.

Kompanij predviđa da će joj operativna dobit u razdoblju od oktobra do decembra iznositi 8.300 milijardi wona (7,8 milijardi dolara), što bi bila njena vrijednost od trećeg tromjesečja 2012. Time bi se smanjila u odnosu na prethodno tromjesečje 18,3 posto, odnosno za 6,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Bio bi to prvi pad Samsungove operativne dobiti na tromjesečnom nivou od prva tri mjeseca prošle godine, te prvi na godišnjem nivou u više od dvije godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Samsung je najveći proizvođač mobilnih telefona i TV prijemnika u svijetu i u prva tri tromjesečja prošle godine nizao je rekordnu operativnu dobit, uglavnom zahvaljujući snažnoj prodaji pametnih telefona. Tako su prije dvije godine svrgnuli s prijestolja vodećeg proizvođača pametnih telefona američki Apple.

Sada to tržište pokazuje znakove zasićenja i prodaja Samsungovih skupljih modela posustaje. Dodatni je udarac Samsungu zadalo postojano jačanje južnokorejske valute wona prema dolaru i japanskom jenu, smanjujući konkurentnost izvoznika i nagrizajući neraspoređenu dobit.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *