Maksimović: Na berzi se možemo zadužiti do 40 miliona eura

Dodajte komentar

Domaće tržište kapitala posjeduje finansijsku snagu da godišnje zadovolji makar do 20 odsto ukupnih planiranih zaduženja, ocijenio je za Dnevne novine direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

“Ukoliko imamo podatak da je naredne godine planirani iznos zaduženja za potrebe finansiranja budžeta oko 200 miliona eura, siguran sam da se na Montnegeroberzi može prikupiti do 40 miliona eura, kroz emisiju obveznica”, saopštio je Maksimović za Dnevne novine.

On je naveo da je dovoljno pogledati ukupne iznose depozita koji se nalaze u bankarskom sektoru.

“Prosječna kamatna stopa na navedene depozite je u padu što je uslovljeno samom smanjenom kreditnom aktivnošću bankarskog sektora. Navedeni trend će se sigurno nastaviti u budućem periodu i smatram da je potrebno konačno imati aktivniji pristup i ne dozvoliti “laki” odliv novca iz finansijskog sistema. Sa emisijom obveznica na inostranom tržištu i kupovinom tih “inostranih” hartija na sekundarnom tržištu od strane subjekata iz Crne Gore, dolazi do odliva novca, što ostavlja multiplikativne negativne efekte”, rekao je Maksimović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je dodao da i ulazak Istanbulske berze u vlasničku strukturu Montenegroberze može stvoriti novi kanal, odnosno izvor finansiranja za državu i crnogorsku privredu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *