Kina otvara vrata privatnim bankama

Dodajte komentar

Kineski odbor za nadzor bankarskog tržišta objavio je da će ove godine odobriti probni rad triju do pet privatnih banaka, u sklopu reforme sektora koji i je do sada bio pod strogom kontrolom države. Riječ je takođe o jednoj od mjera za podsticanje ekonomskog rasta, piše britanski Guardian.

Privatne finansijske institucije će proći stroge procedure i moraće zadovoljiti stroge standarde i kriterijume za osnivanje, dobiće ograničene licence za poslovanje, a biće pod pojačanom nadzorom, posebno sektor za upravljanje rizicima.

Odbor za nadzor bankarskog tržišta najavio je takođe da će razmotriti uslove pod kojima bi stranim bankama dopustio jaču prisutnost na kineskom tržištu.

Trebao bi biti smanjen prag za strani kapital koji ulazi u kineski bankarski sektor, biće olakšano poslovanje s domaćom valutom, dok će za Šangajsku zonu slobodne trgovine i pilot zonu finansijske reforme biti objavljeni novi propisi u skladu s reformom bankarskog sektora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kineski regulator banakrskog tržišta još lani je najavio da će u sklopu ekonomskih reformi dopustiti poslovanje privatnim bankama. Banke u državnom vlasništvu finansiraju uglavnom državne kompanije pa zagovornici reforme traže da se pojača potpora kreditiranju privatnim preduzetnicima koji kreiraju najviše novih radnih mjesta i snažno doprinose rastu.

Regulatorni odbor nije objavio nikakve detalje o tome koji će bankarski poslovi biti dopušteni privatnim institucijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *