Deutsche Bank ponovo pod pritiskom regulatora zbog Libora

Dodajte komentar

Deutsche Bank je ponovo suočena s pritiskom regulatora da promijeni vodeći menadžment zbog uloge u skandalu oko Libora. Naime, u lokalnim medijima pojavili su se izvodi iz privremenog izvještaja njemačkog finansijskog regulatora o ulozi banke u toj aferi, piše Financial Times.

Izvještaj federalnog ureda za finansijski nadzor (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht – BaFin) ukazuje na nedovoljni angažman upravnog odbora najveće njemačke banke oko disciplinskih mjera prema osoblju, navodi se u izvodima izvještaja koje je objavio nedjeljnik Spiegel.

U izvještaju se posebno upozorava na imenovanje Alana Cloetea na čelo izvršnog odbora 2012.  Cloete je vodio globalne finansije i poslovanje s devizama u vrijeme kada je izbio skandal. Banka se takođe kritikuje da nakon skandala nije dovoljno izmijenila vodeći menadžment.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U izvještaju koje je banci dostavljeno u avgustu prošle godine navode se poimenice Richard Walker, glavni savjetnik Banke, i Andrewa Proctera, voditelj usklađivanja, kao primjeri u kojima je Banka propustila sprovesti neophodne promjene kako bi pokazala da mijenja stil poslovanja nakon skandala.

Navode njemačkog nedjeljnika potvrdila je osoba upoznata sa situacijom, navodi Financial Times.

Deutsche Bank je nakon interne istrage o manipulisanju Liborom otpustio najmanje sedam bankara, ali četvorica su krajem prošle godine vraćena na posao nakon što je sud presudio da su neoprvdano otpušteni.

Najviši menadžment Banke do sada nije snosio nikakve disciplinske posljedica , što nije bio slučaj u većini ostalih banaka koje su bile umiješane u skandal. U Barclaysu i UBS smijenjeni su voditelji investicijskog bankarstva pa čak i izvršni direktori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *