Evo kako posluje najbolja banka sa najsrećnijim radnicima

Dodajte komentar

Šef najuspješnije banke za koju nikad nijeste čuli je Šveđanin Anders Bouvin (55), čovjek koji će vam srušiti predrasude u vezi sa bankarskim svijetom. Radi u banci Handelsbanken iz Švedske već 28 godina.

U vremenima teške krize, koju su prema popularnom uvjerenju skrivili veliki igrači svojim kockarskim pristupom poslovanju, Handelsbanken je najbolji primjer kako se kriza prevazilazi. On za početak ne isplaćuje sebi milionske godišnje bonuse, piše Jutarnji.hr.

Čovjek koji je vodi, Anders Bouvin, rođen je u Africi, u tadašnjoj Rodeziji, a današnjem Zimbabveu. Sin počasnog konzula, šefa jednog rudnika, pamti prvih deset godina života po savanama, antilopama i lavovima te nosorozima koji trče iza porodičnog automobila. Zbog rigidnog formalizma Rodezije nakon povratka u Švedsku bilo je više nego intenzivno iskustvo prilagoditi se liberalizmu 60-ih koje ga je dočekalo u Malmeuu. Nakon diplome iz ekonomije na fakultetu u Lundu zaposlio se u Handelsbankenu.

“Nijesam ništa znao o poslovnoj politici banke, samo sam bio sretan što sam dobio posao. No, uskoro sam shvatio da sam završio u kompaniji čije se vrijednosti u potpunosti podudaraju s mojima”, kaže Bouvin.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dugoročni planovi i filozofija decentralizacije koju čini slogan “Poslovnica je banka” zvuče nestvarno u današnje vrijeme bezobzirnih špekulacija koje su zamijenile staro “oprezno” bankarenje.

Handelsbanken, zbog njegovanja starog pristupa poslu, neki nazivaju “strahovito dosadnim”. No, dosadno i nešpekulativno ne znači i neuspješno. Upravo suprotno – u tom poslu ima novca i ako se igra na sigurno. Handelsbanken je u prvih devet mjeseci prošle godine imao milijardu dolara profita nakon svih poreza. Bankar je uvjerio dioničare kako je dugoročna najbolja strategija za rast banke, korištenje profita, a ne duga za finansiranje novih poslovnica.

Osim toga, banka se skoro ne reklamira jer smatraju da se njihovi “klijenti ne osjećaju bolje zato što vide reklamu na autobusu”.

Handelsbanken je drugačija banka od drugih i po tome što dio profita dijeli svojim zaposlenima u slučaju da je profit viši od postavljene norme. U tom slučaju višak ide u fond iz kojega se dijele nagrade svim radnicima, ali ta im beneficija pripada tek nakon što navrše 60 godina, čime se gradi dugoročno razmišljanje i lojalnost.

“Neki članovi osoblja pred penzijiom trenutno primaju isplate i do 1,7 miliona eura”, ističe Bouvin.

Kako banka stoji, pokazuje i njena rastuća prisutnost u Velikoj Britaniji gdje ima 169 poslovnica od Aberdeena u Škotskoj do juga Engleske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *