Svjetske berze oslabile na početku 2014. godine

Dodajte komentar

Na svjetskim je berzama nova godina počela padom cijena akcija jer nije bilo vijesti koje bi podržale dalji uspon tržišta, nakon snažnog lanjskog rasta.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0,1 odsto, na 16.469 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,6 odsto, na 1.831 boda, a za toliko je pao i Nasdaq indeks, zaronivši na 4.131 bod.

S&P 500 indeks pao je u prva dva radna dana nove godine, što nije zabilježeno još od 2005. Slabost tržišta na početku godine nije baš uobičajena jer u to vrijeme ulagači obično na tržište unose svježi kapital.

Čini se da se ulagači plaše moguće korekcije cijena akcija nakon što je prošle godine S&P 500 indeks skočio 29,6 odsto, što je njegov najveći godišnji rast još od 1997.

Slabost tržišta posljedica je, takođe, mršavog obima trgovanja jer su mnogi ulagači još uvijek na godišnjem odmoru, zbog čega je teško održati trend daljeg rasta cijena akcija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Ulagači čekaju dok ne vide u kojem će smjeru tržište krenuti u prvim sedmicama nove godine prije nego što počnu zauzimati ‘duge’ pozicije. A s obzirom da ovih dana nema značajnijih vijesti, ne bi nas iznenadila dodatna konsolidacija cijena nakon njihovog snažnog rasta prošle godine“, kaže Jordan Hiscott, analitičar u kompaniji Gekko Global Markets.

Snažan rast cijena akcija prošle godine ponajviše je posljedica labave monetarne politike američke centralne banke.

No, Fed je nedavno najavio smanjenje programa kupovine državnih i hipotekarnih obveznica od januara za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno, što znači da će smanjiti prliv svježeg novca na finansijska tržišta, kojim je podsticao ekonomiju, a time i rast cijena akcija.

Kako se očekuje da će Fed ove godine nastaviti postupno smanjivati podsticaje, jer bi se rast američke ekonomije trebao ubrzati, ulagači se plaše da će tržište izgubiti veliku podršku.

S druge strane, predsjednik Feda Ben Bernanke, koji krajem januara odlazi s te dužnosti, kazao je da je centralna banka i dalje predana podsticajnim mjerama, premda je nedavno najavila njihovo smanjenje.

Stoga su na tržištu ponovno oživjela nagađanja kojim će ritmom centralna banka smanjivati podsticajne mjere. Svi posljednji podaci pokazuju da američka ekonomija stabilno raste, što bi moglo navesti Fed da do kraja ove godine sasvim ukine programe kupovine imovine.

I na evropskim su berzama cijene akcija prošle sedmice pale. Londonski FTSE oslabio je 0,3 odsto, na 6.730 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,6 odsto, na 9.435 bodova, a pariški CAC 0,7 odsto, na 4.247 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *