Top 25 najjačih brendova u regionu

Najjači brendovi koji su prisutni na prostoru država nastalih raspadom socijalističke Jugoslavije su Milka i Koka – Kola.

Zagrebački Valicon, kuća koja se bavi savetovanjem u tržišnim istraživanjem napravila je takvu lestvicu i došla do zanimljivih rezultata.

Nije važno koji ste na lestvici Top 25 brendova široko potrošnje u regiji, važno je da ste na njoj – to je glavna poruka Valiconove lestvice Top 25 najjačih brendova.

Zašto, pojašnjava za radio Slobodnu Evropu Mirna Horvat koja se u Valiconu bavi među ostalim i tom regionalnom komponentom.

“Sve su to jaki i snažni brendovi koji ulažu i u marketing i u razvoj. U pozadini svakog od tih brendova je konstantan rad, inovacija i određena jaka priča koju na neki način prate kroz celu regiju.”

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Jeste da nije važno, ali nije ni nevažno – na tržištima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije najača robna marka je – svetski brend Milka, za njom sledi takođe svetski brend Koka – Kola, pa slovenska Argeta, istina u vlasništvu hrvatske Atlantik grupe, pa hrvatska Vegeta, pa hrvatska Cedevita. Prva četiri mesta ista su kao godinu ranije, a sa lestvice Top 5 ispala je Kokta.

Po zemljama to izgleda ovako:

Srbija – Milka, Plazma, Smoki, Koka -Kola i Moja kravica jugurt

Hrvatska – Milka, Cedevita, Koka – Kola, Vegeta, Jamnica

Bosna i Hercegovina – Argeta, Milka, Koka – Kolaa, Vegeta, Violeta.

Najjači srpski brend je Smoki koji je sa 17. mesta u 2012. godini skočio za 8 mesta pa je sada deveti. Slovenski Fruktal treći je po zastupljenosti samo u Sloveniji, ali ono što ga izdvaja od drugih je činjenica da je sa 24. mesta u 2012. godini skočio za čak 14 mesta, pa je u 2013. godini bio deseti najpopularniji brend u regiji. Koja je tajna, otkriva Mirna Horvat.

“Brend koji je dodatno zanimljiv i koji bih komentarisla, jer ga na ovoj lestvici pratimo već neko vreme je Fruktal, dakle ikonični slovenski brend koji je pre nekoliko godina preuzet od strane srpskog Nektara, i tu je zapravo vidljivo – jer se on nakon toga izdigao na lestvici – koliko se u brend ulaže i kako se to onda reflektira i na poziciju na lestvici”, kaže Horvat.

Kada se gleda lestvice, velika većina robnih marki stara je po nekoliko decenija. Nostalgija?

“Šta god mi mislili o našoj bivšoj državi, brendovi su jako emotivno obojeni i sigurno da se – ne možda uz svake, ali uz neke od njih – javlja jedna vrlo snažna pozitivna nostalgija koja potrošača vraća u neka vremena, u neka sećanja… U svakom slučaju, ta simbolika da su oni domaći je jako snažna i jako prisutna i ona deluje na potrošača. “

Po prvi put među Top 25 je i jedan mlečni bend – hrvatski Dukat jogurt. Hajneken više nije najjači brend piveau regiji, naime slovensko Laško se izjednačilo s njim.

Najjači bosansko-hercegovači brend je papirna konfekcija Violeta, s trendom porasta. Pojavljuju se makedonski brendovi – za sada su najjači Cevitana i Tikveš, a Tikveš je inače i najjači regionalni brend vina.

Istraživanje je bilo sprovedeno letos u svim zemljama regiona, na veličini uzorka od 1.000 do 1.500 ispitanika po zemlji. (B92)

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.