Top 25 najjačih brendova u regionu

Najjači brendovi koji su prisutni na prostoru država nastalih raspadom socijalističke Jugoslavije su Milka i Koka – Kola.

Zagrebački Valicon, kuća koja se bavi savetovanjem u tržišnim istraživanjem napravila je takvu lestvicu i došla do zanimljivih rezultata.

Nije važno koji ste na lestvici Top 25 brendova široko potrošnje u regiji, važno je da ste na njoj – to je glavna poruka Valiconove lestvice Top 25 najjačih brendova.

Zašto, pojašnjava za radio Slobodnu Evropu Mirna Horvat koja se u Valiconu bavi među ostalim i tom regionalnom komponentom.

“Sve su to jaki i snažni brendovi koji ulažu i u marketing i u razvoj. U pozadini svakog od tih brendova je konstantan rad, inovacija i određena jaka priča koju na neki način prate kroz celu regiju.”

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Jeste da nije važno, ali nije ni nevažno – na tržištima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije najača robna marka je – svetski brend Milka, za njom sledi takođe svetski brend Koka – Kola, pa slovenska Argeta, istina u vlasništvu hrvatske Atlantik grupe, pa hrvatska Vegeta, pa hrvatska Cedevita. Prva četiri mesta ista su kao godinu ranije, a sa lestvice Top 5 ispala je Kokta.

Po zemljama to izgleda ovako:

Srbija – Milka, Plazma, Smoki, Koka -Kola i Moja kravica jugurt

Hrvatska – Milka, Cedevita, Koka – Kola, Vegeta, Jamnica

Bosna i Hercegovina – Argeta, Milka, Koka – Kolaa, Vegeta, Violeta.

Najjači srpski brend je Smoki koji je sa 17. mesta u 2012. godini skočio za 8 mesta pa je sada deveti. Slovenski Fruktal treći je po zastupljenosti samo u Sloveniji, ali ono što ga izdvaja od drugih je činjenica da je sa 24. mesta u 2012. godini skočio za čak 14 mesta, pa je u 2013. godini bio deseti najpopularniji brend u regiji. Koja je tajna, otkriva Mirna Horvat.

“Brend koji je dodatno zanimljiv i koji bih komentarisla, jer ga na ovoj lestvici pratimo već neko vreme je Fruktal, dakle ikonični slovenski brend koji je pre nekoliko godina preuzet od strane srpskog Nektara, i tu je zapravo vidljivo – jer se on nakon toga izdigao na lestvici – koliko se u brend ulaže i kako se to onda reflektira i na poziciju na lestvici”, kaže Horvat.

Kada se gleda lestvice, velika većina robnih marki stara je po nekoliko decenija. Nostalgija?

“Šta god mi mislili o našoj bivšoj državi, brendovi su jako emotivno obojeni i sigurno da se – ne možda uz svake, ali uz neke od njih – javlja jedna vrlo snažna pozitivna nostalgija koja potrošača vraća u neka vremena, u neka sećanja… U svakom slučaju, ta simbolika da su oni domaći je jako snažna i jako prisutna i ona deluje na potrošača. “

Po prvi put među Top 25 je i jedan mlečni bend – hrvatski Dukat jogurt. Hajneken više nije najjači brend piveau regiji, naime slovensko Laško se izjednačilo s njim.

Najjači bosansko-hercegovači brend je papirna konfekcija Violeta, s trendom porasta. Pojavljuju se makedonski brendovi – za sada su najjači Cevitana i Tikveš, a Tikveš je inače i najjači regionalni brend vina.

Istraživanje je bilo sprovedeno letos u svim zemljama regiona, na veličini uzorka od 1.000 do 1.500 ispitanika po zemlji. (B92)

Check Also

Addiko banka fiksira vrijednost 3M EURIBOR-a na dvije godine

Addiko banka odlučila je da svojim klijentima sa varijabilnim kamatnim stopama na kredite omogući fiksiranje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.