Vlasnik DM-a šokirao svijet: ‘Sve bogatstvo darujem, želim biti slobodan!’

Dodajte komentar

Maloprodajni njemački trgovački lanac DM po mnogočemu je drukčiji od današnjih liberalnokapitalističkih kompanija: plate blagajnica kreću se od 6500 do 7000 kuna , primaju 14 plata i četiri puta godišnje dobiju poklon-pakete s proizvodima Drogerie Markta (DM).

I baš kada se činilo da je kompanija dosegla plafon u sprovođenju “kapitalizma s ljudskim licem”, svijet je ostao zaprepašten novom viješću: Götz Werner, vlasnik DM-a, odrekao se bogatstva i cjelokupan udio u vlasništvu poklonio jednoj dobrotvornoj fundaciji!

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Time je potvrđeno ono što su mnogi koji ga znaju govorili – Götz Werner je vrlo neobičan čovjek pa nije čudno što je i njegova kompanija takva. On sam potvrdio je riječima: “Nije sramota postati bogat, ali sramota je bogat umrijeti”.

Procjenjuje se da je vrijednost njegove imovine veća od milijardu eura, koje bi u slučaju smrti naslijedilo njegovo sedmoro djece. Od toga, međutim, neće biti ništa. Ipak, djeci je osigurao kvalitetno obrazovanje i dao im temelj da sami postanu bogati.

– Djeca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da im roditelji osiguraju doživotno blagostanje – riječi su kojima je Werner objasnio svoju neobičnu odluku.

Većina bogataša u svijetu se ne odriče svog novca, što je nedavno pokazao i loš odaziv na poziv američkih milijardera Billa Gatesa i Warrena Buffetta. Oni su, naime, prije desetak dana uputili javni poziv bogatašima širom svijeta da se odreknu polovine svog bogatstva u korist dobrotvornih organizacija.

Međutim, većina ih je odbila taj poziv pravdajući se da ionako često daruju znatne svote u dobrotvorne svrhe. Razlog je, smatraju neki stručnjaci, ipak malo realniji: globalna recesija koja je uplašila čak i one najbogatije.

Uspješni i u recesiji

Insistiranjem na više nego pristojnim platama i radničkim pravima za sve svoje zaposlene, a sada i odricanjem od bogatstva, Werner je dokazao da su kompanije sa zadovoljnim zaposlenim uspješnije. DM je, naime, jedna od rijetkih kompanija kojoj se prihodi u recesiji nisu smanjili, nego čak povećali.

Werner: Svakom čovjeku 1000 eura osnovne plate

Götz Werner (66) je i profesor poduzetništva na Institutu za tehnologiju u Karlsruheu, a koautor je knjige “1000 eura za svakoga”, u kojoj se zauzima za to da svaki građanin dobija osnovni prihod od 1000 eura jer to doprinosi oslobađanju čovjeka. Kritikovao je novi sistem socijalne pomoći u Njemačkoj, po kojemu se sjedinjuje pomoć za dugoročno nezaposlene i pomoć za siromašne, nazivajući ga “zatvorom za spavanje kod kuće”. Po Werneru je to kršenje ljudskih prava. (S. Trajković/Jutarnji.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *