Slaba banka postala najveća vlasnica Pivovarne Laško

Dodajte komentar

Slovenačko Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) postalo je najveći vlasnik Pivovarne Laško, a vlasničke udjele dobilo je u još deset preduzeća.

Broj kompanija, prenesenih na slabu banku, neprestano se povećava, izvještava ljubljansko Delo. NLB i NLBM su u decembru na DUTB preknjižili loša potraživanja, a time je slaba banka preuzela vlasnička udjele obje državne banke u nekim preduzećima.

Iz dioničke knjige je vidljivo da je DUTB gotovo četvrtinski vlasnik Pivovarne Laško, koja upravlja sa četvrtinom Mercatora, te među ostalim i dnevnicima Delo i Večer.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Do prenosa udjela na slabu banku dolazi u vriijeme kada je Laško usred značajnih procesa. Daleko najvažniji je prodaja Mercatora Agrokoru, ali u Laškom smatraju da prenos vlasništva neće uticati na prodajni proces.

– Bez obzira na vlasničku strukturu Grupa Laško nastavlja s procesom razduživaja i traženja strateškog ulagača, koji bi u budućnosti brinuo za razvoj preduzeća i robnih marki. Prodajni proces Mercatora teče po planu navedenom u ugovoru, koji su članice konzorcijuma prodavca potpisale s kupcem, poručuju iz kompanije.

Ugovor između konzorcijuma prodavaca i Agrokora o kupovini više od 53 posto Mercatora ističe u prvom kvartalu 2014., a krajem aprila Pivovarni Laško ističe aktuelni reprogram kredita. Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *