ŽPCG u novembru prihodovao 265.508 eura, 27% više u odnosu na prethodnu godinu

Dodajte komentar

U novembru 2013. godine saobraćalo je 1.043 putnička voza, odnosno 190 vozova više u odnosu na novembar 2012 godine, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore.

Na nivou ŽPCG, broj vozova je povećan za 22 odsto, realizovani vozni kilometri veći su za 36 odsto, broj prevezenih putnika za 56 odsto, dok su realizovani putnički kilometri uvećani za 46 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Realizovani su prihodi u iznosu od 265.508 eura, od čega će Željezničkom prevozu Crne Gore AD pripasti oko 237.407 eura. Realizovani prihodi su povećani za 27 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok su se pripadajući prihodi uvećali za 31 odsto u odnosu na novembar 2012. godine.

Prevezeno je 82.937 putnika ili za 56 odsto više nego u novembru 2012 godine. Do povećanja broja prevezenih putnika došlo je u lokalnom za 63 odsto, dok je u međunarodnom saobraćaju došlo do uvećanja za 29 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Nesrazmjernost između povećanja prihoda u odnosu na broj prevezenih putnika je prouzrokovana odobravanjem promotivnih cijena karata.

U lokalnom saobraćaju u odnosu na isti period prošle godine došlo je do uvećanja broja pokrenutih vozova za 24 odsto, zbog puštanja u saobraćaj pruge na relaciji Podgorica – Nikšić, dok su realizovani vozni kilometri uvećani za 46 odsto. Do povećanja broja vozova i realizovanih voznih kilometara došlo je prvenstveno usljed uvođenja u saobraćaj dva nova para vozova na relaciji Nikšić – Podgorica i jednog para na relaciji Podgorica – Bijelo Polje. Takođe, uvođenje promotivne tarife na relaciji Podgorica – Nikšić za kartu u jednom pravcu u iznosu od jednog eura dovelo je do uvećanja, kako realizovanih tako i pripadajućih prihoda za 62 odsto.

U međunarodnom saobraćaju došlo je do promjene pojedinih pokazatelja u odnosu na isti period 2012. godine. Uvećan je broj pokrenutih vozova i realizovanih voznih kilometara za 11 odsto u odnosu na novembar 2012. godine Realizovani i pripadajući prihodi veći su za osam do devet odsto .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *