Wall Street: Najbolja godina od 1997.

Dodajte komentar

Na Wall Streetu se kraju bliži najbolja godina u posljednjih 16, pa ulagači imaju razloga za optimizam na ulasku u 2014., no teško je za očekivati da će se ponoviti tako snažan rast cijena dionica kao u ovoj godini.

Dow Jones indeks skočio je prošle sedmice 1,6 posto, na 16.478 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 1.841 boda, a za toliko je ojačao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 4.156 bodova. Od početka godine S&P 500 indeks u plusu je 29,1 posto, pa bi mu ovo mogao biti najveći godišnji rast još od 1997. Dow Jones porastao je istovremeno 25,8, a Nasdaq indeks 37,7 posto.

Kako su mnogi ulagači povezali božićne i novogodišnje praznike, i ove se sedmice očekuje mršav obim trgovanja, a cijene bi dionica mogla dodatno porasti jer menadžeri fondova uljepšavaju portfelje na kraju godine. Ulagači imaju razloga za optimizam i u vezi iduće godine. Očekuje se ubrzanje rasta američke ekonomije, zbog čega bi trebala pasti nezaposlenost, a porasti kupovna moć stanovništva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

No, kako Dow Jones i S&P 500 indeks već danim dosežu nove najviše nivoe u istoriji, teško je za očekivati da će se iduće godine nastaviti tako snažan rast cijena dionica kao u ovoj.

„U ekonomiji se situacija poboljšava, a FED je i dalje na strani tržišta jer je obećao da će kamate držati rekordno nisko. No, premda očekujemo da će se svježi novac i dalje slivati u dionice, biće ga ipak manje. Stoga je malo vjerovatno da će iduće godine tržište porasti dodatnih 30-ak posto“, kaže Donald Selkin, strateg u kompaniji Natinal Securities.

Tim više što će američka centralna banka u januaru smanjiti programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica za 10 milijardi dolara na 75 milijardi mjesečno. Te su podsticajne mjere bile glavni pokretač rasta cijena dionica ove godine, a tokom 2014. FED će vjerojatno nastaviti smanjivati iznose za kupovinu obveznica.

U najnovijoj anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će do kraja 2014. godine S&P 500 indeks dosegnuti 1.925 bodova, što bi bio porast od 4,5 posto u odnosu na sadašnje nivoe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *