Policiji sumnjiv posao DKP sa proizvodnjom cigareta

Dodajte komentar

Policijski inspektori za suzbijanje privrednog kriminaliteta nekoliko dana pregledaju dokumentaciju o poslovanju Duvanskog kombinata u stečaju sa singapurskim partnerom za koga podgorička fabrika nekoliko godina proizvodi cigarete “virdžinija king”, potvrđeno je “Vijestima” iz nekoliko izvora.

“Rekli smo policiji da, što se tiče poslovanja DKP-a, sve je milijardu posto čisto. A da li je van Crne Gore nešto nedozvoljeno učinjeno, mi to ne možemo znati”, izjavio je “Vijestima” izvršni direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović.

U drugoj polovini 2012. godine DKP je počeo proizvodnju “virdžinije king” za partnera iz Singapura, tj. kompaniju “Virginia Tabacco PTE. Ltd”, iza koje je, kako je ranije saopšteno, navodno stajao jedan kineski državljanin.

Ova kompanija se, kako su to “Vijesti” objavile u septembru prošle godine, u singapurskoj vladinoj agenciji za registraciju pojavljuje kao “izbrisana”.

Taj termin, prema singapurskom biznis portalu, znači da ne ispunjava određene uslove i da je izbrisala kompanija za registraciju.

Kompanija, kako je navedeno, ne može biti izbrisana ukoliko je u procesu stečaja, ili je pokrenut predmet ili proces dogovora sa članovima ili kreditorima, kao i da je brisanje lakša, brža i jeftinija procedura za prestanak rada firme, ali jedino je pogodna za male ili skrivene kompanije koje su spremne da ispune određene zahtjeve.

U menadžmentu DKP-a smatraju da je policija ušla u njihovo preduzeće više zbog kineskog partnera za kojeg proizvode cigarete nego zbog samog poslovanja državne duvanske kompanije koja je u stečaju kroz reorganizaciju od 2010. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Poslije propale privatizacije Novog duvanskog kombinata sada se u DKP-u u stečaju ponovo proizvodi nekoliko stranih brendova za izvoz, a u manjim količinama i dva domaća brenda „lovćen“ i „point“.

DKP je bio u žiži javnosti kada je proizvodio sumnjivi egipatski brend cigareta „kleopatra“ tokom protekle dvije godine za potrebe preduzeća FZE Liberty iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jedan brod sa cigaretama “kleopatra”, proizvedenim u Podgorici, bio je krajem prošle godine zaustavljen u Grčkoj, ali je ubrzo oslobođen.

Tokom tenderskog postupka prodaje Novog duvanskog, koji su pripremali Vlada, Opština Podgorica i resorno Ministarstvo poljoprivrede, isplivalo je dosta nejasnoća vezanih za imovinu bivšeg DKP-a u stečaju koju je naslijedio Novi DKP.

Ostalo je otvorenih pitanja vezanih za vlasništvo vrijednog poslovnog prostora u Beogradu, nedostatak validnih dokumenata o tome da li je i na koji način i kada plaćena najbolja mašina DKP-a za proizvodnju njemačkog brenda “foka” (focke) nabavljena tokom 90-ih godina.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *