Običan momak koji je šahom prodrmao svijet: Tajna jednog šampiona

Dodajte komentar

Možda se ne razumijete u drevnu igru porijeklom iz Persije, možda ne znate pravila pa ni da poređate crne i bijele figure na 64 polja, ali u svijetu šaha se već nekoliko godina dešava ’čudo’, a krivac je mladi Norvežanin Magnus Carlsen i njegov još neviđen šahovski talenat.

Brojke govore da je sa 13 godina postao velemajstor, Svjetsko prvenstvo u ubrzanom šahu osvojio je 2009., prvo mjesto na svjetskoj rejting-listi zauzeo je prije tri godine i najmlađi je velemajstor kojem je to pošlo za rukom. Prije mjesec dana je postao i svjetski šampion i sa trona skinuo velikog Viswanathana Ananda koji je vladao od 2007. I, najvažnija brojka je da ovaj momak iz Tensberga u Norveškoj ima samo 23 godine (možda bi još interesantnija bila njegov koeficijent inteligencije, ali za sada nema podataka pošto i sam Magnus kaže da nije mjerio inteligenciju).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako je od klinca manje-više zainteresovanog za šah (uz svu očevu želju da savlada ovu igru), postao mladić koji je, znalci kažu, promenio tok ove mudre igre i godinama uspavani crno-beli svet probudio i uneo novine?

Kad neko na svijet gleda sa vrha, njegovi posmatrači obično misle da se taj na vrh popeo sasvim lako, možda je i preletio, možda mu je suđeno. Većina prenebregne onaj detalj koji se zove TALENAT, RAD i to svakodnevni, i PODRŠKA i MENTORI. Slučaj Magnusa Carlsena samo dokazuje savršen spoj ovih uslova koji ne mogu nigdje drugo da odvedu nego do samog vrha svijeta.

Inteligencija i to vanserijska nije zaobišla Magnusa, ali je u intervjuu za Spiegel rekao da je pametan, nije glup, ali misli da njegov uspjeh nema mnogo veze sa koeficijentom inteligencije. Kaže da je imao priliku da uči, imao je pristup informacijama, odlične mentore koji su mu bili posvećeni (trenirao ga je i Kasparov). „Danas ima više knjiga o šahu i tu su i kompjuteri. Možete za 150 eura da kupite DVD sa 4,5 miliona šahovskih partija. Moja je prednost što sam mnogo ranije počeo da koristim kompjuter od Kramnika i Ananda“, rekao je Magnus za Spiegel. Interesantan je primuer šahiste Johna Nunna čiji primuer navodi Magnus kao dokaz da inteligencija može da bude opterećenje: „Sa 15 Nunn je studirao matematiku na Oxfordu i bio je najmlađi student u proteklih 500 godina. Sa 23 je bio doktor nauka i mnogo toga ima u glavi. Neugasiva žeđ za znanjem i fenomenalno razumijevanje stvari odvukle su ga od šaha. A ja sam sasvim običan momak. Moj otac je inteligentniji od mene!“.

Kada je novog šahovskog šampiona još u osnovnoj školi primijetio velemajstor Simon Agdenstein, uzeo je stvar u svoje ruke i napravio tim sa kojim će Magnus trenirati. Naravno da je obavijestio i norveške vlasti da postoji dječak u kojeg se mora uložiti. I uložilo se. Čak mu i škola daje dozvolu da izostane godinu dana kako bi se posvetio turnirima i treninzima. Putovao je po svijetu sa porodicom, igrao šah, pobjeđivao, učio i skupljao poene. Kad je imao 14 i Microsoft je postao sponzor Magnusa Carlsena, zatim i holandska konfekcijska kuća.

Koliko radi? Radi kada mu se radi. Ne voli sistem i prinudni rad. Kaže da su njegovi treneri to prihvatili i ne forsiraju ga ustaljenim ritmom treninga. Nevjerovatno je da neko ko je toliko postigao u šahu ne želi da mu šah postane opsesija. Rekao je: “Šah ne smije da postane moja opsesija da ne bih upao u paralelan svet i izgubio osjećaj za realnost. Lako se poludi kada vas uvuče kosmos šaha. Između turnira imam dovoljno vremena da se bavim i drugim stvarima. Volim  da skijam, volim skvoš i da igram poker na internetu“.

Ne samo da je prvi ’zapadnjak’ još od 1972. (posle Fishera) koji je zavladao svijetom šaha, već je i vratio slavu sportu koji je godinama u zapećku medijske pažnje. Čuvene partije koje su prije mjesec dana odigrane u Indiji i koje su Magnusu donijele titulu prvaka svijeta, prenosile su televizije i desilo se nešto neočekivano. GQ je pokrenuo priču o pobjedi šaha nad Victoria’s Secret njujorškom revijom donjeg veša – isto vrijeme su emitovana dešavanja i uredništvo Victoria’s Secret je priznalo da je partija Carlsen-Anand gledanija od njihovih modela.

Iako je, kako sam Magnus kaže, njegov otac inteligentniji, ovaj momak imam nevjerovatnu memoriju – planira 20 poteza unaprijed, pamti šest poslednjih poteza u partiji, otkrio je i da zna napamet dvije cijele epizode serije Dr.House (samo te dvije je i gledao). Očevici kažu da je čak na jednoj večeri u Meksiku zajedno u glas recitovao djelove iz Monthy Piton serijala sa Anandom, čovekom kojeg je skinuo sa trona svijeta.

Talenat, rad, podrška, pravi mentori u pravo vreme? Očigledno jedini recept za ovakav uspjeh. Kako bilo, ovaj svijet je mnogo dobio postojanjem Magnusa Carlsena. Ne samo zbog šaha. Pravi je primjer kako se prave šampioni sa obje noge na zemlji. Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *