Najgori direktor na svijetu se spasao

Dodajte komentar

Brazilski tajkun Eike Batista uspio je da sa inostranim kreditorima dogovori pretvaranje 5,8 milijardi dolara duga svoje naftne kompanije OGP u 90 odsto akcija.

OGP, ranije poznat kao OGX, navodi da je sa kreditorima dogovoreno da će vlasnici 3,8 milijardi dolara vrijednih obveznica koje je izdala filijala OGP, OGX Austrija, u poslovanje kompanije uložiti dodatnih 200 do 215 miliona dolara, prenosi agencija Frans pres.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Primjena sporazuma, koju treba da odobre svi kreditori i sud u Rio de Žaneiru, omogućila bi OGP-u da se izvuče iz trenutne finansijske krize, nastavi sa aktivnostima i ostvari ciljeve. Kompanija navodi da će nakon odobrenja sporazuma biti nastavljena trgovina njenim akcijama na berzi u Sao Paulu.

Izvršni direktor OGP, Paulo Narselio Simoes Amaral, opisao je dogovor kao važan izraz povjerenja u budućnost kompanije, koja sada ima solidnu osnovu da bude dio obećavajućeg naftnog sektora Brazila.

Tadašnji OGX proglasio je bankrot u oktobru, nakon neuspješnih pregovora sa kreditorima o restrukturi duga.

Kolaps Batistinog poslovnog carstva počeo je nakon odluke o smanjenju proizvodnje u ključnoj naftnoj kompaniji OGX, koja je navela investitore da povuku ulaganja i iz ostalih postrojenja te kompanije.

OGX i još nekoliko Batistinih firmi trenutno imaju dugove veće od tržišne vrijednosti, a cijene njihovih akcija su od početka godine potonule za 95 odsto, sasvim dovoljno da Batista uzme “zlatnu medalju” među najgorim šefovima u svijetu, prema listi Bi-Bi-Si-ja.

Brazilac je nekada bio među najbogatijim ljudima na svijetu (osmo mesto na Forbsovoj listi), ali je u roku od godinu dana uspio da izgubi 99 odsto bogatstva. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *