Lis: Ugovor o aranžmanu EU i Svjetske banke u januaru

Dodajte komentar

Napravljeni su konkretni koraci u realizaciji aranžmana Evropske unije EU i Svjetske banke, u okviru kojeg će novac biti plasiran Crnoj Gori kao podrška poljoprivrednim proizvođačima, a potpisivanje ugovora i pokretanje procedure očekuje se početkom januara naredne godine, kazao je šef Sektora za implementaciju projekata u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović razgovarao je  sa Lisom o dinamici korišćenja pretpristupnih sredstava opredijeljenih za bespovratnu podršku poljoprivrednim proizvođačima, kroz IPARD-like mjere.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ministar Ivanović je tokom razgovora istakao da je interes crnogorske poljoprivrede da na vrijeme počne sa korišćenjem pretpristupnih sredstava i upoznao sagovornika o postignućima u oblasti akreditacije Direktorata za plaćanja koji će biti zadužen za korišćenje EU sredstava namijenjenih ruralnom razvoju“, saopšteno je iz ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

On je ukazao i na potrebu ozbiljnije edukacije poljoprivrednika, kako bi bolje razumjeli šta ih čeka u procesu pristupanja EU i što prije se pripremili za implementaciju IPARD sredstava, u čemu bi naročito mogli da pomognu eksperti EU.

Zajednički je konstatovano da je zahvaljujući velikom napretku koji je ostvaren u procesu akreditacije Direktorata za plaćanja, Crna Gora uspjela da sačuva značajna sredstva prebacivanjem iz pete IPA komponente u prvu.

“Sredstva opredijeljena za naredne dvije godine poljoprivredni proizvođači moći će da koriste kroz naredne javne pozive, a pod uslovima koji će biti slični MIDAS-u i fleksibilniji od IPARD-a“, dodaje se u saopštenju, prenosi CdM.

Lis je ocijenio je veoma važnim to što je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počelo da radi na ključnim dokumentima, kao što su Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnih područja i IPARD program.

Dogovoreno je da se ekspertska pomoć u edukaciji realizuje kroz više zajedničkih projekata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *