Lis: Ugovor o aranžmanu EU i Svjetske banke u januaru

Napravljeni su konkretni koraci u realizaciji aranžmana Evropske unije EU i Svjetske banke, u okviru kojeg će novac biti plasiran Crnoj Gori kao podrška poljoprivrednim proizvođačima, a potpisivanje ugovora i pokretanje procedure očekuje se početkom januara naredne godine, kazao je šef Sektora za implementaciju projekata u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović razgovarao je  sa Lisom o dinamici korišćenja pretpristupnih sredstava opredijeljenih za bespovratnu podršku poljoprivrednim proizvođačima, kroz IPARD-like mjere.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ministar Ivanović je tokom razgovora istakao da je interes crnogorske poljoprivrede da na vrijeme počne sa korišćenjem pretpristupnih sredstava i upoznao sagovornika o postignućima u oblasti akreditacije Direktorata za plaćanja koji će biti zadužen za korišćenje EU sredstava namijenjenih ruralnom razvoju“, saopšteno je iz ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

On je ukazao i na potrebu ozbiljnije edukacije poljoprivrednika, kako bi bolje razumjeli šta ih čeka u procesu pristupanja EU i što prije se pripremili za implementaciju IPARD sredstava, u čemu bi naročito mogli da pomognu eksperti EU.

Zajednički je konstatovano da je zahvaljujući velikom napretku koji je ostvaren u procesu akreditacije Direktorata za plaćanja, Crna Gora uspjela da sačuva značajna sredstva prebacivanjem iz pete IPA komponente u prvu.

“Sredstva opredijeljena za naredne dvije godine poljoprivredni proizvođači moći će da koriste kroz naredne javne pozive, a pod uslovima koji će biti slični MIDAS-u i fleksibilniji od IPARD-a“, dodaje se u saopštenju, prenosi CdM.

Lis je ocijenio je veoma važnim to što je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počelo da radi na ključnim dokumentima, kao što su Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnih područja i IPARD program.

Dogovoreno je da se ekspertska pomoć u edukaciji realizuje kroz više zajedničkih projekata.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.