A2A daje državi oko tri odsto EPCG za dug?

Dodajte komentar

Dogovor o načinu izmirenja duga Elektroprivrede Crne Gore je postignut i to će biti predmet rasprave u crnogorskom parlamentu tokom današnje sjednice, zvanično je saopšteno Vijestima iz Ministarstva finansija.

Iz Vladinog resora, na čijem čelu je Radoje Žugić, nijesu odgovorili šta je tačno dogovoreno odnosno kakav će biti model naplate poreskog duga od preko 50 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović danas će podnijeti amandman na Vladin prijedlog budžeta za iduću godinu o rješavanju duga EPCG.

Njime je predviđeno da Elektroprivreda vrati oko 45 miliona eura tako što će država povećati vlasnički udio za oko tri odsto, a italijanska kompanija A2A će imati za toliko manje akcijskog kapitala. Država Crna Gora sada ima 55 odsto akcija energetske kompanije, dok A2A posjeduje 43,7 odsto.

Ostatak duga od oko sedam-osam miliona najvjerovatnije, prema varijanti koja je prihvatljiva članicama vlasti SDP-a i DPS-a, regulisati tako što bi se neplaćeni računi za struju državnih institucija i ustanova poravnali sa dijelom poreskog duga EPCG.

“Većina duga bi se konvertovala u akcijski kapital države po nominalnoj vrijednosti najkasnije do kraja prvog kvartala (januar-mart) naredne godine. To je saglasno sa zahtjevom SDP-a da se povećava državno vlasništvo u EPCG. Podrazumijeva se odluka Odbora direktora o tome prije glasanja o predlogu budžeta za 2014”, saopšteno je Vijestima u vladajućoj koaliciji.

Nominalna cijena akcije EPCG je 7,65 eura, a tržišna 2,2 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *