Još četiri miliona za KAP do marta

Dodajte komentar

Prijedlogom budžeta za narednu godinu Vlada planira da nametne novi trošak od četiri miliona eura, kako bi proizvodnja Kombinata aluminijuma opstala do kraja marta, do kada se očekuje kupac za tu kompaniju, pišu Vijesti.

Vladina Komisija za ekonomsku politiku, kako prenosi taj list, u utorak je planirala kako dalje da se novcem poreskih obveznika finansira rad KAP-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ako ovaj prijedlog ne dobije podršku, od 1. januara u aluminijumsku kompaniju možemo staviti ključ u bravu”, ocijenjeno je nezvanično iz dijela Vlade koji čine predstavnici Demokratske partije socijalista.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić na sjednici KEP-a obrazložio je plan pomoći kompaniji od četiri miliona eura za prva tri mjeseca naredne godine.

Za održavanje nerentabilne proizvodnje u KAP-u svakog mjeseca iz državnog budžeta se potroši 1,2 miliona eura.

Vijestima su iz Socijaldemokratske partije kazali da će amandmanski djelovati i tražiti da iznos novca predviđen za KAP bude smanjen najmanje za milion eura.

“To ćemo uraditi u želji da natjeramo glavne aktere da se postupak prodaje imovine KAP-a okonča što prije, a najkasnije do februara”, nezvanično su rekli iz SDP-a.

Prijedlogom budžeta predviđena su dva miliona eura za subvencije građanima koji su u stanju socijalne potrebe i ne mogu platiti cijenu struje, a četiri miliona za KAP.

Ponude za kupovinu imovine KAP-a mogu se dostavljati do 8. januara. Stečaj u tom preduzeću je uveden 8. jula i od tada je proizvodnju preuzeo državni Montenegro Bonus.

Kombinat nema novca za remont dotrajalih ćelija, a proizvodnja metala se smanjuje. U centralnom pogonu KAP-a, Elektrolizi, u funkciji je samo oko 205 proizvodnih ćelija od ukupno 520.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *