Zbog zagađenja vazduha besplatna struja za siromašne Grke

Dodajte komentar

Grčke vlasti ponudile su siromašnim porodicima besplatnu struju u danima velikog zagađenja vazduha. Nivo smoga ponovo je povećan jer se najugroženiji stanovnici okreću jeftinijim izvorima energije u zimskom periodu.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je finaliziralo plan najavljen u novembru u skladu s kojim će siromašnim domaćinstvima, u danima kada količina smoga premaši bezbjedne nivoe, biti ponuđena besplatna električna energija, javio je AFP.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema tom planu, domaćinstva koja se registruju u državnim energetskim kompanijama imaće pravo na dva dana besplatne struje za svaki dan kada se koncentracija smoga poveća do alarmantnog nivoa.

Ovaj potez grčkih vlasti uslijedio je poslije još jednog vikenda tokom kog je u Atini i drugim većim gradovima zabilježeno veliko zagađenje vazduha zbog upotrebe peći na ugalj i drva.

Vlasti su u saopštenju za vikend apelovale na domaćinstva da ograniče upotrebu peći na drva i ugalj kako bi se spriječilo povećanje koncentracije smoga.

Grci su se okrenuli jeftinijim izvorima energije jer su cijene goriva znatno skočile u protekle dvije godine u skladu sa povećanjem poreza koje je jedan od uslova za paket pomoći međunarodnih kreditora.

Smog sadrži sumpor-dioksid, ugljen-monoksid i druge materije opasne po zdravlje. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *