Dobit HRT-a 12,5 miliona eura

Dodajte komentar

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je u prvih 11 mjeseci ostvarila neto dobit od 95,3 miliona kuna (oko 12,5 miliona eura).

To je čak 73,1 milion kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je prije svega posljedica restriktivne troškovne politike i ušteda u svim segmentima poslovanja.

U tom je razdoblju, HRT ostvario ukupan prihod u iznosu od 1,26 milijarde kuna, što je 2,1 odsto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni su rashodi na nivou 1,16 milijardi kuna, što je osam odsto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U odnosu na početak godine, broj radnika smanjen je za 43, navodi se u saopštenju HRT-a, koje prenosi portal SEEbiz.

Time se nastavlja trend stabilizacije poslovanja javnog RTV servisa, koji je proteklih godina bilježio gubitak – 105,71 miliona kuna za 2009, 16,4 miliona kuna za 2010, 26,85 miliona kuna za 2011. godinu i 28,9 miliona kuna za 2012. godinu.

Pored stabilizacije poslovanja kao neophodnog uslova za uspješnu proizvodnju programa, uvedena je funkcionalno integrisana multimedijska organizacija. Takođe, odvojene su uređivačke od produkcijskih funkcija, kako bi se izbjegao potencijalni sukob interesa.

HRT će u 2014. godini uložiti 115 miliona kuna u povećanje proizvodnje programa, ulaganjes u tehnološku modernizaciju (nakon 10 godina neinvestiranja) i u edukaciju kadrova.

Za pretplatu od 80 kuna (oko 10 eura) mjesečno, HRT građanima omogućava četiri televizijska programa, tri nacionalna i osam regionalnih radijskih. SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *