Agrokoru kredit od 150 miliona eura

Dodajte komentar

Koncern Agrokor je s austrijskom VTB bankom ugovorio kredit u iznosu 150 miliona eura, izvijestilo je nekoliko preduzeća iz sastava Agrokora.

Kredit je odobren s krajnjim rokom otplate od tri godine od dana korišćenja sredstava, prenosi SEEbiz. Ugovor o kreditu je, kako se navodi, sklopljen u petak, 20. decembra, a kompanije PIK Vinkovci, Ledo, Jamnica i Zvijezda su danas na Zagrebačkoj berzi objavile preuzimanje jamstva za obveze Agrokora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Koncernu hrvatskog biznismena Ivice Todorića je, inače, potrebno oko 240 miliona eura kako bi realizovao kupovinu 53 odsto vlasništva slovenačkog trgovinskog lanca Merkator, ali se u slovenačkoj javnosti javnosti sve češće izražava sumnja da će taj posao biti uspjesno završen.

Prema pisanju ljubljanskog dnevnika “Večer”, Merkator je blizu dogovora s bankama poveriocima o reprogramu svog duga teškog gotovo milijardu eura.

Velika većina od 56 banaka pristala je da se obaveze reprogramiraju do 2019. godine, piše taj list i dodaje, pozivajući se na hrvatske izvore, da puno teže idu dogovori Todorića i bankara.

Naime, prema “change of contro” klauzuli, banke treba da postignu dodatni dogovor s Agrokorom, a neke od njih navodno čak zahtijevaju da hrvatski koncern dokapitalizuje Merkator s 200 miliona eura.

“Do kraja januara će se pokazati hoće li posao biti realizovan. Proces se ne može vući unedogled, jer ni Agrokor ni Merkator nemaju ni novca ni vremena za otezanje, već se moraju fokusirati na svoju djelatnost”, kaže prvi nadzornik Merkatora Matej Lahovnik i procjenjuje da je mogućnost za taj posao 50:50.

“Radi se o daleko najvećoj transakciji u jugoistočnoj Evropi, koja po vrijednosti vlasničkog i dužničkog kapitala premašuje milijardu i po eura”, dodao je Lahovnik i ukazao na to da tržište trenutno ne vjeruje pretjerano u realizaciju posla.

Zanimljivo je da je cijena preuzimanja Merkatora u ovom trenutku čak 70 odsto iznad berzanske cijene akcija, što, kako je ocijenio, znači da tržište ne vjeruje u preuzimanje Merkatora.

Iako više izvora ukazuje na probleme na strani Agrokora, Todorićev koncern je u više navrata saopštio da ne odustaje od Merkatora i da “sve teče prema planu”. SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *