Todorić prodao jedan od najjačih brendova

Dodajte komentar

Ivica Todorić, prvi čovjek Agrokora, vlasniku Stanić grupe, Svjetlanu Staniću, prodaje dio proizvodnje u Jamnici, Mladini i Sarajevskom kiseljaku, piše Jutarnji list.

Ovo je prvi put da se Agrokor rješava jednog od svojih najjačih brendova, a vrijednost transakcije je nezvanično 48 miliona eura.

Odluka Stanić grupe da preuzme Agrokorovu proizvodnju sokova ne čudi s obzirom na to da se još prije dvije godine takmičila za kupovinu slovenačkog Fructala, koji je na kraju kupio Nectar.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Stanić grupa već neko vrijeme planira proizvodnju sokova bez obzira na neuspjeh s Fructalom.

Kad je riječ o Todorićevom koncernu, iznenađujuće je da najveći preuzimatelj u regiji nešto prodaje, ali u kontekstu akvizicije Mercatora, za koji Agrokor treba uskoro zatvoriti finansijsku konstrukciju, sve postaje jasnije. Sredinom prošle sedmice Agrokor je prikupio čak 67 miliona eura od nekretninskog fonda W. P. Carey za pet velikih Konzumovih objekata koji su prema modelu ’sale and lease back’ potom unajmljeni na 20 godina.

Prije nekoliko dana u Sloveniji su se opet pojavile medijske spekulacije da Agrokor ne može pribaviti novac za kupovinu Mercatora, za što mora osigurati 452 miliona eura. U Agrokoru su takve informacije demantovali, a najnoviji Agrokorovi potezi pokazuju da je u manje od nedjelju dana bez ikakvih banaka skupio čak 115 miliona eura što samo govori o njegovoj snazi, a što nikako ne odgovara protivnicima prodaje Mercatora u Sloveniji. SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *